ŠKOLICA SPORTA U GOSPOĐINCIMA PONOVO RADI

Projekat „Sport u škole“, koji traje u Gospođincima uz manje pauze od 1.septembra 2016 početkom nove školske godine uspešno je nastavljen.Projekat je namenjen deci uzrasta od 1.do 4.razreda osnovne škole, i besplatan je za sve učenike. Ovaj projekat o besplatnom sportu za mlađe školske uzraste osmislilo je Ministarstvo omladine i sporta, pod punom podrškom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja a sprovodi ga Savez za školski sport Srbije.

 U našu školicu su uključena i deca iz predškolske ustanove, koja su po mišljenju predmetnog profesora dovoljno zrela da učestvuju u ovakvom obliku fizičkog vežbanja.  

Školica je orijentisana na rad sa decom od 5 do 10 godina, jer je naučno dokazano da upravo ovo životno doba čini senzitivni period, u kojem je jedino moguće uticati na razvoj koordinacije, i pojedinih motoričkih sposobnosti. Deca bi kroz rad u školici trebala da prođu obuku:

  1. Savladavanja prostora (hodanje, puzanje, valjanje i trčanje),
  2. Savladavanje otpora (dizanje, nošenje, guranje, vučenje, upiranje i višenje),
  3. Manipulisanje objektima (hvatanje, dodavanje, bacanje i vodjenje) i
  4. Savladavanje prepreka (preskoci, saskoci, naskoci, penjanja i provlačenja).

Razvojem tih znanja stvaraju dobar temelj za razvoj motoričkih i funkcionalnih sposobnosti. Pravilan motorički razvoj utiče i na ostale segmente razvoja, poput kognitivnog, emocionalnog i socijalnog razvoja deteta.

 Upravo iz ovog razloga predmetni profesor je odlučio da u prvim mesecima rada školice sa decom obradi bazične sportove: atletiku, gimnastiku, ali i osnove sportova sa loptom. Kao dodatak sportovima koji se obrađuju, dodao je različite poligone spretnosti i vežbe koje razvijaju koordinaciju, snagu, brzinu, gipkost,…

Pored fizičkog dela obuke naših najmlađih meštana predmetni profesor se trudi da utiče mnogo i na pravilan način ishrane, razvijanje zdravih navika, ali i normalnih crta ličnosti.

Školicu od početka vodi mladi prof.Petar Bubnjević, rezultati njegovog rada su zaista imponzatni na ovom polju, a i na drugim poljima vezano za sport.

Deca su postigla izuzetne rezultate u bazičnim sportovima i raznim poligonima spretnosti, što su i pokazali na takmičenju u Bačkoj Palanci.

„Ove godine imamo 60 prijavljenih učenika koji pohađaju školicu sporta, njih 80% su polaznici od prošle školske godine.Nastava za njih je organizovana ponedeljkom i četvrtkom u dva termina zbog brojnosti grupe.Očekujemo da će ove godine učenicima biti dostupna sportska hala, i da će konačno deca imati uslove kakve zaslužuju“, izjavio je njihov „Trener“(kako ga sva deca od samog početka zovu) prof.Petar Bubnjević.

Uz ovakvog stručnjaka, i uslove koje će imati opravdano verujemo da će se u bliskoj budućnosti, za neke od ovih polaznika školice čuti.

Za vojvodjanske.rs : M. Živković