СКУЋИЛЕ СЕ ЈОШ ДВЕ МЛАДЕ ПОРОДИЦЕ У ОПШТИНИ ПЕЋИНЦИ

“Обезбеђивањем крова над главом младе породице се трајно опредељују да остану у нашој средини и због тога се Општина Пећинци труди да што више младих испуни услове да буду корисници бесповратних средстава за откуп куће“ – изјавио је заменик председника општине Пећинци Зоран Војкић.

У петак, 3. децембра, у Београду су потписана два уговора за откуп сеоских кућа на територији пећиначке општине, а по конкурсу Министарства за бригу о селу за доделу бесповратних средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраним родитељима и младим пољопривредницима за куповину сеоске куће са окућницом.

Милица и Лазар Марковић из Пећинаца добили су 1.198.000 динара за откуп куће у Попинцима, а Јовици Јовановићу и Ивани Веркић из Обрежа уговором је додељено 1.174.000 динара за откуп куће у Обрежу. Обе породице су тако стекле сопствени кров над главом, што је у данашње време равно чуду за младе у њиховим годинама. Осим тога, кажу нам они, тешко је и замислити бољи тренутак у коме су могли да се скуће, јер – Милица и Лазар крајем децембра очекују долазак бебе, а Јовица и Ивана ће први рођендан своје ћерке Милене прославити у својој кући.

Милица има 19 година, а њен муж Лазар 20. Она је завршила средњу фармацеутску школу и уписала факултет, а он средњу школу и ради у компанији Тримо у Шимановцима. Милица се веома радује што ће Лазар и она са бебом живети у Попинцима, и не страхује како ће да се сналази у улози мајке и домаћице, нити јој смета што ће да се сели из Пећинаца у мање место.

„Попинци су близу, заправо – близу је и Београд, тако да не видим разлог да неко бежи у град да би тамо живео, када је живот у селу много опуштенији и лепши, а град је ионако близу. Не плашим се улоге мајке која ме очекује, мада ту улогу нисам баш планирала, али – ионако се најважније ствари чешће дешавају када им дође време, а не када их ми планирамо. Средства за сеоску кућу су стигла у право време, а ми смо имали помоћ Општине каква се само пожелети може – били су заиста љубазни и уверавали нас да ћемо сигурно добити средства за своју кућу, и да ће нам они помоћи да остваримо то своје право, и то се, ето, и догодило“ – прича Милица Марковић.

Миличина и Лазарева прича по много чему потврђује став да живот младих породица на селу враћа наду и у повратак породичних вредности без којих нема опстанка. А потврђује то и прича друге младе породице која је добила средства за кућу у пећиначкој општини.

Ивана Веркић има тек 18 година, завршила је два разреда школе за фризерке и намерава да школовање настави и запосли се кад – одгаји децу. Док млади обично чекају „да се стекну сви услови“ па да стварају потомство, Ивана и Јовица су храбро ступили на пут родитељства, уверени да храбре срећа прати. Показало се да храбрима и држава помаже – од државе су добили средства за кућу.

„Живели смо као подстанари, зато једва чекам да опремимо своју кућу и да лепо почнем да сејем башту, јер кућа има двориште и велику башту, тако да ћу моћи за породицу да обезбедим храну. А онда, планирамо и да проширимо породицу. Лепо је живети у селу, јер овде имамо више могућности, можемо да бирамо да ли ћемо да се запослимо или ћемо да се организујемо тако да се бавимо пољопривредом“ – каже Ивана, која је за конкурс случајно сазнала трагајући за неким другим информацијама по интернету, а онда се јавила у Општину и даље је све, каже, текло лако и једноставно.

„Људи у Општини су нам много помогли и упутили нас шта је све од докумената потребно да обезбедимо, а чак су нам и слали неке документе које је требало да потпишемо и приложимо. Веома смо им захвални због тога“ – рекла је Ивана.

Тројни уговор између Министарства за бригу о селу, Општине Пећинци и корисника средства, у име Општине потписао је заменик председника Зоран Војкић, који је истакао да је стамбено збрињавање младих парова, самохраних родитеља и пољопривредника одличан корак у спречавању негативних миграција.

„Нама је као локалној самоуправи циљ да млади људи остају овде где су рођени и да овде оснивају своју породицу. У нашој општини, захваљујући брзом привредном развоју, већ постоје услови да сви који желе да раде пронађу запослење и обезбеде егзистенцију за своју породицу и по томе смо испред многих већих средина. Обезбеђивањем крова над главом младе породице се трајно опредељују да остану у нашој средини и због тога се Општина Пећинци труди да што више младих испуни услове да буду корисници бесповратних средстава за откуп куће“ – изјавио је Војкић.

Да подсетимо, конкурс је расписан у јулу, већ у августу једна породица из Попинаца добила је средства за куповину куће и тако решила стамбени проблем, а сада су се, захваљујући средствима Министарства за бригу о селу, скућиле још две младе породице из пећиначке општине.

Извор: Општина Пећинци