СКУЛПТУРЕ, ПОТЕНЦИЈАЛНИ ТУРИСТИЧКИ БРЕНД НАШЕ ОПШТИНЕ

Скулптуре савремене уметности на отвореном простору у Апатину настала је из продукције Симпозијума скулптуре Меандер, вајарске колоније која је деловала  у периоду  од 1994-2018.године. Овај Симпозијум реализовала је галерија Меандер која је у саставу Општинског културног центра Апатин. Пројекат је подржавало Министарство културе, а неколико пута и Покрајински секретеријат за културу, дакле она је препозната као вредна.

Концепт Симпозијума састојао се у непосредној повезаности индустрије, а која је била у Апатину  релативно добро развијена и уметника који би користили њене услуге. Тако је  сваке године учествовало 4-5 уметника из земље и један из иностранства да у погонима апатинских фабрика уз помоћ алата, машина, техничке и стручне помоћи у расположивом материјалу изведу своја дела од којих је један био обавезан великог формата  који би се поставио у амбијенту града. Највећи део скулптура изведен је у бродоградилишту „Апатин.“ Тако су сваке године настале  нове скулптуре,  које су освајале просторе града и  мењале визуру урбаног амбијента.

Збирку  скулптура које су постављене на различитим локацијама града чине 53 уметничка дела. Аутори   ових дела су  чланови САНУ, универзитетски професори, уметници богате излагачке активности као и уметници из Италије, Шпаније, Португалије, Немачке, Румуније, Црне Горе, Словеније и Македоније.

Оно што је било неопходно учинити јесте да се уради  стална поставка дела у јавном простору, конзерваторски третман, стручно обележавање скулптура, осветљење и то по највишим музеолошким стандардима.

Ми већ поседујемо монографију чији је аутор Радмила Савчић која је иначе и заслужна за то што поседујемо овако вредну збирку скулптра. Ова монографија представља прву фазу обраде Збирке која се састоји од представљања свих скулптура са фотографијама, местом настанка и свим другим референцама везаним за свако појединачно дело. Монографија која је у настајању биће једна врста студије односно експертизе и стручног става о овој Збирци, рекла је директорица Општинског културног центра Данијела Обрадовић

Директорица Културног центра Апатин је додала и да се ништа од наведеног неби могло остварити без подршка Министарства културе и информисања које је на конкурсу „Градови у фокусу“ одобрила средства у износу од 6 милиона динара.

Захваљујући реализацији овог пројекта, скулптуре не само што ће бити заштићене и обрађене по највишим музеолошким стандардима, оне ће бити не само уметнички , већ и туристички бренд нашег града.

Извор: Општина Апатин