SLANINE I MESA K’O DRVA

Slaninijada u Kačarevu traje do nedelje, a organizatori očekuju da u sledećih pet dana kroz ovo banatsko mesto prođe više od 50.000. posetilaca.
Iz bogatog kulturno-umetničkog programa koji su pripremili organizatori, izdvajamo izložbu fotografija Zorana Jovanovića Mačka „Mačak u slanini“ i izložbu karikatura Nikole Dragaša „Vesela slanina“.

Kačarevci kažu da je slanina i vetar i život, ono što miriše i što se oseća u venama. Slanina se topi kada se mora, a jede uvek. Slanina je kao zdravlje. Kažu da je kačarevačka slanina najbolja na zemljinoj kugli, kao što je banatski hleb najmekši na svetu. Slanina je za Banaćane oduvek bila antibiotik, sapunjarom su se lečili, kožurom podmazivali đermove. U Banatu kažu postoji slanina sapunjara, barena slanina, sa crvenom paprikom, slanina sa prljenom kožicom, slanina od grojnika, slanina porebruša, adidaska i ko zna kakva sve ne?

U slaninarskoj republici u Kačarevu najviše kažu vole sapunjaru. „Kod nas se slanina sapunjara voli kao devojka u selu“ kažu Kačarevci.

Izvor: 013info.