СЛАВА ГРАДА СВЕТИ СТЕФАН ДЕЧАНСКИ

Рума данас слави своју градску славу Светог Стефана Дечанског и Дан Општине – 24. новембар, у знак сећања на присаједињење Срема Краљевини Србији.

Тим поводом данас је у храму Силаска Светог духа на апостоле служена света литургија, уз традиционално ломљење славског колача.

Литургију је служио протопрезвитер Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски, са свештенством Српске православне цркве, уз присуство председнице Општине Рума Александре Ћирић, челних људи локалне самоуправе и грађана.

Свети Стефан Дечански беше син краља Милутина и отац цара Душана. Чедо побожне краљевске породице, Стефан од најранијег детињства би васпитан у хришћанској побожности. Свети Стефан Дечански је пет година провео у Цариграду као заточеник у манастиру Сведржитеља (Пантократора). Дивљење не само монаха, већ целог Цариграда изазивао је својим врлинама, пре свега мудрошћу и трпељивошћу, али и подвигом и благоугодношћу. Пошто му је након пет година Свети Никола чудотворно вратио вид, он је из захвалности почео градњу храма Високи Дечани, који важи за један од најлепших бисера византијске уметности и средњовековне архитектуре на тлу српске државе.

Свети Стефан Дечански упокојио се 1336. године, а заједно са Светим Савом и Светим кнезом Лазаром данас чини тројство најмудријих, најпожртвованијих и најблагороднијих личности и светитеља које је дао српски народ.

Извор: Општина Рума