СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ ПОЧИЊЕ УПИС ПРВАКА У ШКОЛУ

Ове године у Србији би у школу требало да пође 65.510 малишана стасалих за први разред, што је за 2.558 ученика мање у односу на прошлогодишњу генерацију, наводи портал „Политика“.

Упис првака почиње 2. априла, као што је то уобичајено, и трајаће до краја маја, па би наредне школске године у Србији у школу требало да пође 65.510 малишана, што је мање него лане. Додуше, истог дана наредне недеље почиње и пролећни распуст, али он је намењен ученицима, док ће запослени у школама уобичајено радити и евидентирати нове ђаке.

Према подацима које је Републички завод за статистику (РЗС) доставио Министарству просвете, број деце рођене на територији наше земље стасале за упис у први разред школске 2018/19. године је 65.510, док их је прошле школске 2017/18. године било 68.068. Напомињемо да РЗС нема податке о малишанима рођеним на Косову и Метохији, а у Министарству просвете кажу да очекују од 1.000 до 1.500 првака из јужне српске покрајине који ће ући у школски систем Републике Србије.

На основу статистичких података о броју деце рођене у генерацији стасалој за школске клупе може се, нажалост, закључити да ће овогодишња генерација првака у Србији бити за 2.558 ђака мања од прошлогодишње. Тиме је за више него удвостручен дугогодишњи негативни тренд да сваке године останемо без хиљаду нових школараца.

Ових дана родитељи широм Србије убрзано завршавају систематске прегледе своје деце предшколаца и окончавају припрему документације неопходне за упис деце у први разред. Приближан податак колико ће ове године бити новоуписаних школараца у Министарству просвете имаће, кажу, тек за око два месеца, јер уписни период традиционално траје од почетка априла до краја маја.

Закон о основном образовању и васпитању каже да првак постаје свако дете које до почетка школске године има најмање шест и по, а највише седам и по година.

Извор:  Политика