„СЛЕПИ ПУТНИЦИ“ И ДАЉЕ У ТОВАРИМА РОБЕ

Да мигранти не одустају од намере да се илегално пребаце преко границе сведоче и њихови осујећени покушаји на граничним прелазима Хоргош, Батровци и Шид, где је само у последњој недељи новембра заустављено и у Србију враћено више од 30 „слепих путника“.

Сценарио увек исти: мобилни скенер би у товару регистровао људске силуете, а потом би пресечена па наново залепљена сајла на приколици камиона непогрешиво одвела царинике до илегалаца.

Највише их је било на Хоргошу, где је само последњег дана новембра у својим намерама осујећено девет Авганистанаца пронађених у три камиона.

Тада је најпре у шлеперу бугарских регистарских ознака који је превозио текстилне производе ка Словачкој скенер открио тројицу илегалаца, а у два камиона српских регистрација, од којих је један превозио гуме за тракторе за аустријско тржиште, а други дисперзивни гел ка Мађарској, још шесторицу.

Дан раније цариници су на истом граничном прелазу, у камиону врањских таблица који је  на релацији Србија – Француска транспортовао челичну ограду откривена су још тројица држављана Авганистана.

Исти број миграната тога дана пронађен је и у шлеперу македонских регистарција са товаром четвртастих цеви немењених мађарском тржишту.

И на излазу прелаза Шид било је илегалних миграната, а цариници су, након што им је возач турског камиона који је превозио разну робу за словачко тржиште рекао да је приметио оштећену пломбу на приколици, у њој пронашли петорицу илегалаца – једног Пакистанца и четворицу Иранаца.

Још тројица су откривена и 28. новембра 2018. године у камиону новопазарских  регистрација који је транспортовао детерџент из Србије ка Немачкој, а један њихов сународник затечен је у товару ауто-гума у шлеперу чачанских таблица који је путовао на релацији Србија – Пољска.

На Хоргошу су 27. новембра осујећена још три покушаја илегалаца: у два камиона новопазарских таблица који су транспортовали мирисне освеживаче један ка Мађарској, а други пут Аустрије, пронађена су још четворица Авганистанаца, а међу њима и један Иранац. Истог дана је и у македонском шлеперу који је транспортовао товар разне робе ка Словачкој скенер открио  још двојицу илегалаца.

„Слепих путника“ је у два наврата било и 22. новембра на Хоргошу: домаћи камион натоварен пластичним контејнерима за пољско тржиште превозио је и тројицу скривених миграната из Авганистана, али и у шлеперу скопских регистрација који је на релацији Македонија – Словачка, међу ауто-навлакама, превозио још двојицу „слепих путника“ из те земље.

Истога дана је и на Батровцима осујећен још један покушај илегалног преласка преко границе, када су у турском камиону који је од те земље ка Немачкој превозио производе од пластике, захваљујући раду мобилног скенера, пронађена двојица скривених путника.