СЛИКЕ БОЖИДАРА СРЕБРА У КУЛТУРНОМ И МЕДИЈСКОМ ЦЕНТРУ „СРПСКИ ВЕНАЦ“

Галерију Српског културног и медијског центра „Српски венац“ у Будимпешти, од петка красе радови академског сликара Божидара Сребра, а део су колекције коју је овај аутор насликао у последње три деценије, у мађарској престоници.

У време епидемије вируса корона, Културни и медијски центар „Српски венац“ у Будимпешти, за публику периодично припрема програме „на даљину“, који се директно емитују путем друштвене мреже Фејсбук. У петак, 18. децембра, у просторијама ове установе отворена је изложба радова академског сликара Божидара Сребра, пореклом из Јајца, који је скоро 30 година живео и стварао у Будимпешти. На изложби су приказана управо дела која су настала у мађарској престоници.

Према ранијим плановима, ова поставка је требало да буде отворена уз присуство публике, али је јесењи талас пандемије пореметио те планове. Зато су директорка КМЦ-а Зорица Јурковић Ембер и сарадница Катарина Павловић Бачи, припремиле „живу“ емисију о стваралаштву Божидара Сребра, његовом родном месту, мотивима који су га инспирисали и занимљивим историјским догађајима који су утицали на судбину породице Сребро.

Изложбу је стручно припремила Изабела Борза, дугогодишњи професор ликовне уметности у Српској гимназији „Никола Тесла“, која је у емисији говорила о стваралаштву уметника и анализирала мотиве на његовим радовима и технике сликања. Програм је отворила Зорица Јурковић Ембер, а емисију је водила Катарина Павловић Бачи.

Једночасовни програм био је употпуњен нотама изворне народне музике из БиХ, као и кратким филмским записима. Песме су у студију уживо изводили Бранка Башић, вокална солисткиња и Слободан Вертетић, инструменталиста на хармоници. Технички део посла био је поверен Душану Которчевићу и Мирку Митру Кркељићу.

Изложба ће, како сазнајемо, дуже време красити зидове „Српског венца“, а по укидању актуелних епидемиолошкох ограничења, заинтересовани ће моћи да је погледају и уживо.

Извор: снновине