„СЛОБОДА И ЉУБАВ“

У Народној библиотеци “Јован Поповић“ у Кикинди отворена је изложба под називом “Слобода и љубав“, ауторки Кристине Ембер и Дуње Бркин Трифуновић , настала поводом обележавања 200 година од рођења Шандора Петефија, песника и револуционара. Посетиоци ће бити у прилици да погледају слике, исечке из новина и књиге о њему, као и његове песме. Отварању изложбе присуствовале су и Мелита Гомбар, чланица Градског већа задужена за националне мањине, родну равноправност и бригу о породици и Валентина Мицковски, чланица Градског већа задужена за културу и образовање.

“Сама чињеница да се и након 200 година обележава рођење Шандора Петефија показује колики је значај имао у светској књижевности. Град Кикинда подржао је овај пројекат који је одлично припремљен, онако како и приличи лику и делу човека који је имао огроман утицај и на српско мађарске везе“, рекла је Валентина Мицковски, чланица Градског већа задужена за културу и образовање.

Наслов изложбе носи по песми Шандора Петефија:

“У нашој установи се трудимо да једнако промовишемо књиге на српском и мађарском језику јер ми живимо у Војводини и то је ствар која је природно постављена одавно. Наслов изложбе носи по песми Шандора Петефија у којој се види шта је све био спреман да жртвује за слободу“, додала је Дуња Бркин Трифуновић, коауторка изложбе.

“Ради се о веома значајној личности како мађарске, тако и светске историје, а с обзиом на то да је био песник и револуционар, определили смо се да изложбу посветимо управо њему, као и нераскидивим везама Срба и Мађара на овим просторима. Шандор Петефи успео је да се избори за слободу штампе, да Будимпешта постане главни град Мађарске, као и за то да мађарски постане званични језик у земљи“, надовезала се Кристина Ембер, коауторка изложбе.

Извор: Град Кикинда