СЛОВЕНАЧКА ГАСТРОНОМИЈА ДРУГИ ПУТ У КОВИНУ

У петак 11. октобра у ковинској средњој стручној школи “Васа Пелагић” одржан је други гастрономски догађај “Наши словеначки специјалитети”. Ученици из средњих школа угоститељских смерова из Ковина, Панчева и словеначког Птуја, уз менторство професора, имали су захтеван задатак да спреме јела по словеначким рецептурама. Овогодишњи радни задатак је био спремање менија из словеначке регије Горењска. Организацију манифестације „Наши словеначки специјалитети” помогла је Општина Ковин, Национални савет словеначке националне мањине у Србији, Министарство за образовање, науку и спорт Републике Словеније као и Канцеларија за словеначку дијаспору из Љубљане.

На заједничком ручку је било шездесетак гостију из Словеније, ковинске Општинске управе, ковинских основних и средњих школа, као и представника јавног и културног живота, заједно са представницима словеначких удружења из Панчева, Београда, Зрењанина, Вршца и Смедерева. Госте је у име домаћина поздравила Весна Павловић Кирилов, директорка школе „Васа Пелагић” која је присутнима представила школу и активности које се спроводе данас. Она је истакла да је ово занимљив догађај који за њене ђаке и професоре има велики значај, нарочито на пољу размене искустава из просветног рада. Посебан гост на догађају била је др Милена Спремо, представница Министарства за образовање, науку и спорт Републике Словеније која је уједно предавачица на течају за словеначки језик са елементима културе, који се већ трећу годину одржава у Ковину. Она је захвалила на топлом пријему и гостопримству, а притом је објаснила значај организовања оваквих манифестација за презентовање словеначке културе и традиције. Том приликом истакла је да ће поред „Прешерновог дана” ово бити још једна традиционална манифестација која ће у Ковину окупљати поред Словенаца и све остале људе који воле Словенију и њену гастрономију.

Према речима Јосипа Вебера, председника Удружења Словенаца „Логарска долина” из Панчева и главног организатора, цела манифестација је прошла у предивној атмосфери у којој је најбитнија ствар била дружење чланова и гостију уз упознавање словеначке гастрономске традиције.

Иначе, на менију из словеначке регије Горењска била је крањска кобасица са печеним кромпиром на горењски начин, мешана салата од две врсте купуса и црвеним пасуљем на горењски начин и палачинке са надевом од млека, меда, ораха, сувог грожђа и ваниле. У спремању јела учествовало је двадесетак ученика и професора, док је један број ученика, који у ковинској школи похађају смер услуживања, био ангажован приликом сервирања.

На крају манифестације професори из Биотехничке школе у Птују су позвали ковинске професоре да их крајем октобра посете и буду њихови домаћини у Словенији што су они са задовољством и прихватили.

Текст и фотографије: Јосип Вебер, Наташа Маодуш

Извор: Општина Ковин