СМОТРА АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА ОД 6-8.СЕПТЕМБРА У БИБЛИОТЕЦИ

Библиотека „Вук Караџић“ Ковин у сарадњи са Народним музејем организоваће и ове године Смотру археолошког филма. Пројекције ће бити емитоване у временском периоду од 6.до 8.септембра, сваке вечери од 20 часова  у дворишту библиотеке. У случају лошег времена, смотра ће бити одржана у поткровљу установе. На 23. Међународној смотри биће приказано укупно 6 српских документарних филмова. У наставку погледајте сатницу и синопсис археолошких филмова:

Среда 6.9.2023. у 20ч 

Средњовековна мода

Аутор: Светлана Илић

Србија 2022.

Трајање 38′

Публика ће имати прилику да се упозна са одевањем и костимом у средњовековној Србији, у периоду од 11. до 16. века. Повод за емисију је  објављена монографија „Српска средњовековна владарска и властеоска одећа“ историчара уметности др Бојана Поповића коју је објавио Музеј Српске православне цркве у Београду. Ово је својеврсна сага о српској средњовековној моди овековеченој на зидовима древних српских цркава и манастира.

Топлица у средњем веку

Аутор: Светлана Илић

Србија 2022.

Трајање 29′

Овај филм приказује задужбине које је Стефан Немања изградио у Топлици. Реч је о манастиру Светог Николе подигнутом на брежуљку изнад ушћа Бањске у Топлицу и манастиру Свете Богородице који је изградио изнад ушћа Косанице у Топлицу. Поред ова два манастира, биће представљена и три утврђења Марину кулу, Бранкову кулу и Иван кулу чије остатке и данас видимо дуж магистралног пута Куршумлија-Мердаре.

Четвртак 7.9. у 20ч

Ново Брдо: Град сребрни и уистину златни

Аутор: Светлана Илић

Србија 2018.

Трајање 38′

Документарац је посвећен Новом Брду, једном од најзначајнијих и највећих градова средњовековне Србије, с циљем очувања и представљања српске културне баштине на

Кад су камиле шетале Балканом

Режија: Фондација Неозоик

Србија 2022.

Трајање 13′

Где су све у Србији археолози проналазили кости камила? Колико камила су имали Стефан Првовенчани и краљ Милутин и где су их чували? Шта су руски војници поклонили београдском зоо врту након ослобађања Београда? Како археолози знају да ли су у питању кости једногрбих или двогрбих камила и одакле је долазила роба? Колико камила је пронађено на Виминацијуму, а колико на Царичином граду? Одговоре на ова и слична питања пронађите у новој епизоди Археолошког Журнала!

Петак 8.9.у 20 ч

Античка жена на Балкану

Режија: Бојан Воркапић

Србија 2023.

Трајање 48′

У документарно-играној емисији која је  снимана у Археолошком парку Виминацијум, трагамо за одговорима ко су биле жене које су живеле на овим просторима, у доба антике? Како су се звале? Чиме су се бавиле? Како су изгледале и да ли су пратиле моду? Колико су биле образоване? Циљ емисије је да осветли поједине сегменте из живота жена које су живеле на нашим просторима у периоду од 1. до 6. века, стварајући слику о њиховом статусу и улози које су имале у породици и друштву, као жене царице, матроне, слушкиње, богиње, као и на основу њихових портрета које видимо на мозаицима, фрескама, скулптурама, новцу и накиту.

Видео игре и археологија

Режија: Фондација Неозоик

Србија 2023.

Трајање 7′

Извор: Општина Ковин