SNAŽNA EMOTIVNA I PSIHOLOŠKA PODRŠKA

SNAŽNA EMOTIVNA I PSIHOLOŠKA PODRŠKA

Osam korisnika usluge Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju bili su 8. oktobra na terapijskom jahanju u Bojčinskoj šumi. Ovo je treća sezona kako korisnici Dnevnog boravka učestvuju u projektu terapijskog jahanja, koji realizuje Udruženje „Socio-ekologično“, u saradnji sa Konjičkim klubom „Bojčin“ i uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Času terapijskog jahanja prisustvovala je i Biljana Jovičić, direktorka pećinačkog Centra za socijalni rad koji je pružalac usluge u Dnevnom boravku u Subotištu. Kako nam je rekla, nakon dve sezone pohađanja časova terapijskog jahanja kod dece je primetan napredak.

„Deca su se već uveliko navikla na konje i raduju se svakom odlasku na jahanje. Nakon dve sezone primetan je pozitivan uticaj terapijskog jahanja na decu i napredak u psihomotornim sposobnostima“ – izjavila je Jovičić.

Predsednica Udruženja „Socio-ekologično“ Ružica Mrkalj kaže da deca sa smetnjama u razvoju tokom časova jahanja ostvaruju toliko duboku i prisnu vezu sa konjima, da zaboravljaju na svoje teškoće i probleme.

„Sa tog aspekta, terapijsko jahanje predstavlja snažnu emotivnu i psihološku podršku za sve korisnike programa i veoma mi je drago što smo, zahvaljujući dobroj saradnji sa pećinačkom lokalnom samoupravom i Centrom za socijalni rad, i ove godine uspeli da u program uključimo decu iz Dnevnog boravka“ – rekla nam je Ružica Mrkalj.

Polaznici programa su u prethodne dve sezone toliko napredovali u veštini jahanja, da je ovoga puta organizovano i malo takmičenje u jahanju između čunjeva, što je deci pričinilo posebno zadovoljstvo.

Izvor: Opština Pećinci

Author Image
Zjaja
%d bloggers like this: