СНАЖНИЈА ПОДРШКА МАТИЧНИМ БИБЛИОТЕКАМА У ВОЈВОДИНИ

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић разговарала је данас са управником Библиотеке Матице српске Селимиром Радуловићем и директорима осам матичних библиотека у АП Војводини. Реч је библиотекама у Новом Саду, Зрењанину, Кикинди, Сомбору, Сремској Митровици, Суботици, Панчеву и Вршцу.

Тема разговора одржаног у просторијама Матице српске била је интензивирање сарадње Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и матичних библиотека, с циљем да се подстакне ширење библиотечко-информационог система, али и решавање других проблема који су се нагомилавали годинама и захтевају решавање.

„Подршка институцијама које су у нашој надлежности, укључујући наравно и библиотеке, обавеза је којој ћемо у времену које долази посветити много већу пажњу. Верујем да ћемо део проблема решити већ у овој години, пре свега због изузетне важности библиотека и, наравно, због њихових чланова, односно читалаца“, рекла је Милошевићева.

Током разговора, указано је на неопходност да се издвоје значајнија средства за куповину недостајуће компјутерске опреме за поједине библиотеке, што би подстакло њихово брже умрежавање у јединствени републички библиотечко- информационог система БИСИС, у којем је тренутно умрежено око 58 библиотека, са близу два милиона корисника. Истовремено, представници библиотека указали су и на потребу за већим средствима за откуп књига.