СНЕГ ОКИТИО ГРАНИЧНЕ ПРЕЛАЗЕ ПРЕД ПРАЗНИКЕ

Упркос лошим временским приликама и чињеници да је снег непрестано на територији Србије падао током читавог викенда, сви гранични прелази и прилазни путеви су очишћени, тако да нема већих застоја у саобраћају, док снежни покривач чини крајолик око самих прелаза готово бајковитим.

Путнички саобраћај се на свим граничним прелазима одвија без задржавања. Што се теретног саобраћаја тиче, поред правих зимских околности на граничним прелазима са Хрватском дешавају се и проблеми у раду компјутерског система суседне администарције, што повремено може да доведе до вишесатних чекања на прелазима Батровци и Шид.

Дужа задржавања у теретном саобраћају забележена су јутрос на Терминалу Келебија, где се на излаз из земље чекало и више од три сата, док се на Терминалу Хоргош камиони на излазу из земље задржавају око два сата.

На граници са Македонијом и Црном Гором нема задржавања, ни у теретном, ни у путничком саобраћају, док на прелазу Градина ка Бугарској задржавања нема у путничком промету, али камиони на излаз из земље чекају око два сата.

Традиционално, пред почетак празничних дана, царинска служба појачава активности припремајући се за повећан број путника који у то време у већем броју долазе или само пролазе кроз Србију. То значи да ће на ударним прелазима бити отворене све расположиве траке, а смене ће бити појачане додатним бројем службеника. Ипак, путнике саветујемо да  пре поласка провере информације о стању на граничним прелазима, како би се избегли они најфреквентнији, јер за сваки од њих постоји неколико мање оптерећених.

Због тога што наши грађани који живе и раде у иностранству за празнике обично доносе поклоне родбини и пријатељима у земљи, подсећамо да држављани Републике Србије имају право да без плаћања дажбина унесу у земљу робу у вредности до 100 евра, док робу за личне потребе чија вредност не прелази 3.000 евра могу да оцарине на самом граничном прелазу у тзв. скраћеном поступку.

Још једно актуелно питање је питање уноса новца, који се мора пријавити на прелазу уколико је реч о суми већој од 10.000 евра у било којој валути. Уколико са собом носите већу суму новца од наведене, треба да попуните Образац пријаве преноса физички преносивих средстава плаћања преко државне границе који је доступан сваком путнику (како на уласку, тако и на изласку из земље). Важно је да то урадите, јер уколико касније са неутрошеним делом новца (изнад 10.000 евра) будете желели да изађете из земље, а немате потврду да сте га претходно унели, ризикујете да вам он буде привремено одузет, а против вас покренут прекршајни поступак.

Пре путовања о важећим прописима у путничком промету можете детаљније да се информишите на сајту царинске службе www.carina.rs.