SNIMA SE „SRPSKO KOLO“ U SUBOTICI

Nakon velikog uspeha koji je ostvario dokumentarni film Teslin Narod koji se kvalifikovao za Nominaciju za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2020, Optimistic film je započeo novi dokumentarni film i serijal SRPSKO KOLO, navodi subotica.info.

U filmskoj radionici produkcije Optimistic film stvara se još jedna dokumentarna bajka. Reditelj Željko Mirković i Optimistic film  u saradnji sa Srpskom Akademijom nauka i umetnosti (SANU) , Nacionalnim Ansamblom «Kolo», Etnografskim Muzejom Beograd, Srpskim Nacionalnim Savezom u Pitsburgu (SAD), Nacionalnim Ansamblom «Venac» sa Kosova i Metohije i Turističkom organizacijom Srbije  započeo je veliki sve srpski projekat dokumentarni film i serijal SRPSKO KOLO. Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine  i Grada Subotice.

Pogledajte trejler za dokumentarni serijal SRPSKO KOLO.

https://www.youtube.com/watch?v=qm93V85BfNk

Optimistic film realizuje  dokumentarni serijal SRPSKO KOLO od 10 epizoda po 25 minuta. Serijal se snima u 15 gradova širom Republike Srbije od Subotice, preko Novog  Sada, Beograda, Kruševca, Kragujevca, Užica, Čačka, Niša, Pirota, Vranja, Zaječara, Gračanice, Peći, do Prizrena.

Nakon snimanja u Beogradu, Washingtonu, Užicu, Pirotu i Nišu, snimanje serijala nastavlja se u Gradu Subotici.

Pozivamo vas da prisustvujete velikom snimanju u nedelju 25.09. od 08.00h – 12.00 h na gradskom Trgu u Subotici.

Folklorni ansambl «Bratstvo» iz Subotice, izvodiće više kola iz Subotičkog kraja uz učešće izvođača na tradicionalnim instrumentima iz ovog kraja, upotpunjen intervjuima stručnih i eminentnih lica Grada Subotice.

«Kolo je energetska mašina duboko ukorenjeno u naš DNK, odakle vuče svoju magičnu energiju Kolo je folklorna igra koja simbolizuje sreću i poznata je kao takav simbol svuda u svetu. Srpsko kolo je postalo deo UNESKO-ve nematerijalne baštine 2017. godine. Dokumentarni film serijal KOLO govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima.

Ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru. –  reditelj i producent, dr Željko Mirković

Srdačan pozdrav,

Željko Mirković, Direktor, Optimistic film doo

Izvor: subotica.info