ШОДЕР ИЛИ ДУВАН – КОЈЕ ЧВАРКЕ ВИШЕ ВОЛИТЕ?

У суботу 5. октобра отворен је 14. Фестивал дуван чварака у Ваљеву који траје два дана. На платоу Центра за културу и дуж кеја реке Колубаре слила се река људи, како из ваљевског краја, тако и из Војводине и целе Србије. Колико је велика заинтересованост показује и акција „Србија воза“ организована посебно за ову прилику. Главни покровитељ фестивала је град Ваљево, уз помоћ спонзора. У суботу је одржано такмичење у справљању ваљевских шодер чварака, а за недељу је у плану фестивал дуван чварака.

Дуван чварци су јединствени производ и бренд, изум ваљевских месара. Након дуготрајног кувања, они се прже, а затим цеде кроз ланену тканину. Бројни посетиоци имају прилику да виде припрему, а такође и да дегустирају и купе овај специјалитет. Стручни жири оцењује и проглашава победнике.

Манифестација је пропраћена богатим културно уметничким програмом. Уживали смо у изворној музици у извођењу Данице Крстић, са дивним песмама Запевала сојка птица и Уснила је дубок санак. Одржано је и такмичење у игрању народног кола, „Двојка фест“. Играли су пионири и сениори, али и публика.

На изложбено-продајном делу било је меда, ракије, вина, зимнице, сухомеснатих производа, сушеног воћа, земљаних посуда, одеће, сувенира. Међу произвођачима приметили смо и Месопродукт из Руме који традиционално излажу на овом фестивалу, као и на другим манифестацијама широм Србије. У свом асортиману између осталог имају и производе од мангулице, а посебно су поносни на своју шварглу.

Првога дана фестивала посећеност је била изузетна, програм одличан, а и време је послужило. Мирисало је дуж Колубаре на свадбарски купус и прасетину мамећи гурмане. Апетит је био на нивоу, а помогло је и ваљевско пиво. Све је било заиста „ваљевчанствено“ а на питање који су бољи, шодер или дуван чварци, пустићемо свакога да сам одговори.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.