Šipak ili nar, kako god ga zvali, voće je koje su jeli naši stari, a onda je neko vreme bilo zapostavljeno. Na sreću, nutricionisti sve više ističu dobrobiti šipka, koji dozreva u jesen i pravi je izvor vitamina potrebnih u zimu.
Istina, mnogi se neće odlučiti kupiti ovo voće jer, i nije ga baš lako očistiti.
Ipak, uzgajivači šipka otkrili su kako brže i jednostavnije da dođu do potrošača – preradom ovog voća u sok. Tako italijanskoj kompaniji Agrumi-Gel, koja zasade šipka ima na Siciliji, ističu kako potreba za šipkom raste iz godine u godinu, a posebno zbog rastućeg trenda sveže ceđenih sokova, piše Freshplaza.
„Sicilija ima sve što je potrebno za ovo voće. U naredne tri godine proširićemo površinu, a onda i povećati proizvodnju„, kaže Antonio Imbesi, vlasnik kompanije Agrumi-Gel, dodajući da bi šipak mogao biti plod budućnosti, jer mu sve više pažnje posvećuju i naučnici.
Ova sicilijanska kompanija ima partnere po celom svetu, a posebno ističu one u Japanu, koji izuzetno cene sokove koji nisu nastali iz koncentrata, nego sveže ceđene, kao što je sok od šipka.
Izvor: Agroklub