СОЛАРНА ЕНЕРГИЈА, САДАШЊОСТ И БУДУЋНОСТ ЕНЕРГЕТИКЕ

У Техничкој школи у Кикинди одржано је предавање на тему “Соларна енергија, садашњост и будућност енергетике“. Ради се о предавању које спроводи Регионални центар за друштвено економски развој “Банат“ из Зрењанина, у сарадњи са немачком агенцијом за међународну сарадњу ГИЗ. Предавања у средњим школама одржавају се како би се младим људима, будућим инжењерима информатике, енергетике, електротехнике или машинства, скренула пажња на употребу обновљивих извора енергије. Предавању су присуствовали Валентина Мицковски, чланица Градског већа задужена за културу и образовање и Саша Танацков, члан Градског већа задужен за привреду и инвестиције.

“ Ово предавање је од изузетног значаја јер ученици који похађају Техничку школу сутра ће бити инжењери и управо су они ти који треба да нас уведу у неку нову будућност и нове технологије. Пре одређеног времена, овакво предавање одржали смо јавним предузећима и установама јавног карактера, с обзиром на то да је јавни сектор велики потрошач електричне енергије, а са друге стране, није до сада много урађено по питању уштеде, бар не у тој мери као у приватном сектору“, објаснио је Саша Танацков, члан Градског већа задужен за привреду и инвестиције.

Предавања су намењена ученицима средњих школа у региону како би се младим људима скренула пажња на обновљиве изворе енергије:

“Предавања се одржавају са посебним акцентом на соларну енергију и на сам приступ купац – произвођач који је тренутно врло актуелан код нас. Наша земља има огроман потенцијал када се ради о складиштењу и производњи обновљивих извора енергије, али и даље зависи од увоза фосилних горива и то је оно на чему треба да радимо“, додао је Бранислав Милосав, руководилац сектора за регионални развој и пројекте, Регионалне агенције “Банат“ из Зрењанина.

Извор: Град Кикинда