СОМБОР: ДАНАС ПОЧИЊЕ ПОСТАВЉАЊЕ НОВИХ КОНТЕЈНЕРА

Јавно комунално предузеће „Чистоћа“ Сомбор, данас започиње са постављањем нових и заменом старих, дотрајалих контејнера. Тим поводом, ово предузеће посетили су градоначелница Душанка Голубовић и члан Градског већа за област комуналне делатности и инвестиција Мирослав Ковачић.

“За нас је од великог значаја то што је ЈКП “Чистоћа” предузела радње којима ћемо заправо један значајан део негативних коментара грађана, на тему одлагања комуналног отпада, на овај начин заправо уважити, изаћи томе у сусрет и пронаћи адекватно решење. Једном оваквом акцијом, свакако да ћемо успети да заменимо један део ових контејнера, да ови који су наравно нови, буду и на адекватнији начин одржавани, у односу на оне претходне, а свакако да у смислу адекватног управљања отпадом, ово представља један мали корак у томе да се овај ланац једног дана заокружи у складу са свим стандардима”, рекла је градоначелница и подсетила да је управо на иницијативу грађана прошле године промењен концепт Месеца чистоће, те да су обезбеђени посебни контејнери за складиштење кабастог отпада, и истакла да је данашња акција само једна у низу спроведних активности које доприносе чистијем Сомбору и задовољнијим грађанима.

Обезбеђено је 100 нових пластичних контејнера од 1100 литара и 100 пластичних канти за комунални, односно кућни отпад. Узимајући у обзир више различитих фактора, одлучено је да највећи број контејнера буде постављен на јавне површине код колективног типа становања, где се као енергент за грејање током зимског периода користи гас.

“План је да кренемо са заменом контејнера ове недеље. Крећемо од Нове Селенче и нисмо је случајно изабрали. Изабрали смо је из простог разлога пошто је овај део Нове Селенче, пре свега, прикопчан на даљинско грејање, па самим тим постоји мања опасност од тога да људи у те контејнере бацају нешто друго, а што не спада у категорију комуналног отпада. Крећемо значи, уколико сутра, од улице Славише Вајнера Чиче, Грује Дедића и Милете Протића”, каже директор ЈКП “Чистоћа”, Душко Секулић.

Он додаје и да је у плану подела још 100 нових контејнера, у периоду након ванредног стања, као и то да ће они бити распоређени на територији Нове Селенче, али и у центру града, како би се на тај начин допринело лепшој естетској слици града. Такође, с обзиром на то да су контејнери израђени од пластике, истиче да је веома важно да се грађани придржавају упутства које се односи на строгу забрану бацања ужареног пепела и материјала који могу изазвати пожар.

У закључку, градоначелница је додала и да је, у условим ванредног стања, Месец чистоће одложен.

“Месец чистоће, од првог дана заседања Штаба за ванредне ситуације, одложен је до даљњег, и у том смислу користим и ову прилику да апелујем на грађане, да не избацују комунални отпад, јер ће исто бити санкционисано услед потребе и за већим одржавањем комуналног реда на територији Града Сомбора.“

Извор: Град Сомбор