СОМБОР: ДОХЛОРНА СТАНИЦА ЗА ПРЕЧИШЋАВАЊЕ ВОДЕ У КОЛУТУ ПУШТЕНА У РАД

Дохлорна станица за пречишћавање воде у Колуту данас је званично пуштена у рад, а становници овог насељеног места у својим домовима имају воду чији је квалитет значајно побољшан. Овим је завршена прва фаза пројекта, којом је обезбеђен наставак процеса ка добијању исправне пијаће воде.

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић приликом обиласка новоизграђеног постројења за прераду воде рекла је да се не стаје са инвестицијама у Колуту, али и у другим насељеним местима на територији града где још није обезбеђена здрава пијаћа вода.

„Дохлорна станица у Колуту заправо је стављена у функцију у току претходних дана и можемо коначно рећи да је поправљен квалитет воде у Колуту, управо захваљујући овој инвестицији, коју су заједнички реализовали Покрајински секретаријат за водопривреду, пољопривреду и шумарство и Град Сомбор. У том смислу, захваљујући пре свега оним предлозима које је направио „Водовод“ у Бездану као јавно предузеће, створили су се услови да уђемо у једну овакву инвестицију и омогућимо бољи квалитет воде. Оно што такође треба напоменути јесте да улагања у Колут овим нису завршена. Неопходно је обезбедити изградњу доводника воде од Бездана до Колута чиме ће проблем пијаће воде у Колуту бити трајно решен. У току ове године даље се базирамо на изградњи фабрике воде у Бачком Моноштору, један такође изузетно велик и неопходан пројекат, а свакако у то време пројектујемо потребан доводник и планирамо његову реализацију током следеће године, како би ово насељено место са питањем пијаће воде било и коначно решено“ изјавила је градоначелница.

Директор ЈКП „Водовод“ Бездан Дејан Кубатов рекао је да се пројекат који ће обезбедити здраву пијаћу воду у Колуту налази у завршној фази.

„Ово је уређај који производи натријум-хипохлорит који врши дезинфекцију воде на самом изворишту. Уређај је 180-грамски, а то значи да количина натријум-хипохлорита која се произведе на овом уређају је сасвим довољна за дезинфекцију чак и у највећим шпицевима потрошње у самом насељеном месту. Ово је први део инвестиције, то значи да је други део инвестиције, који нас чека почетком следеће године, доводник воде и бустер који ће дистрибуирати воду из Бездана у Колут. Побољшање квалитета воде се сада већ види у самој мрежи. Вода има мању количину гвожђа, мању количину мангана и неких хуминских материја. Оно што је нама предуслов да би добили пијаћу воду то је да још доведемо одређену количину воде из Бездана и тада ће становници Колута у потпуности имати пијаћу воду“ истакао је Кубатов.

Извор: Град Сомбор