СОМБОР МЕЂУ ШАМПИОНИМА БЕЗГОТОВИНСКОГ ПЛАЋАЊА

Данас је у Народној Скупштини у Београду одржано званично проглашење и додела признања градовима и општинама које су учествовале у такмичењу „Шампиони безготовинског плаћања“.  Такмичење је организовано под слоганом „Плати картицом и победи“, учествовало је 60 градова и општина у Србији, трајало је у периоду од 1. јула до 31. децембра 2019. године, а организовала  га је Канцеларија за ИТ и еУправу, у сарадњи са НАЛЕД-ом и уз подршку компанија Mastercard и Visa.

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић овом приликом примила је признање у име града за освојено четврто место у такмичењу. Град Сомбор је остварио 180.34 плаћања платним картицама на шалтерима Услужног центра Градске управе на 10 000 становника. Пласманом на четврто место у такмичењу „Шампиони безготовинског плаћања“ град Сомбор је освојио интернет презентацију „У служби грађана“ по узору на интернет презентације Владе Србије. Прво место освојила је општина Прибој са остварених 287,24 плаћања на 10 000 становника.

Такмичење „Шампиони безготовинског плаћања“ организовано је у оквиру кампање Националног програма за сузбијање сиве економије 2019/20. са циљем да се ојача свест грађана о предностима и могућностима коришћења картица као лакшег и сигурнијег начина плаћања у односу на готовину. У оквиру кампање свим заинтересованим локалним самоуправама бесплатно су уведени ПОС терминали, а грађанима је омогућено плаћање картицом уз провизије од 45 динара, односно 1% за износе преко 4.500 динара.

За шест месеци трајања кампање грађани Србије су на шалтерима локалних самоуправа картицом платили укупно 13.560 такси, накнада и пореза, у вредности од 21.667.119 динара, а најчешће су се плаћали изводи из матичних књига и уверења о држављанству. У овом периоду остварен је релативно стабилан месечни раст безготовинских трансакција од 12% у просеку, а у децембру је остварено 38% више плаћања картицом него у јулу, када је почела кампања.

Такмичење је донело и значајне уштеде у времену за грађане, који овом приликом нису морали два пута да чекају у реду приликом прибављања различитих докумената, јер су све могли да обаве у шалтер сали локалне самоуправе и на овај начин је уштеђено и до 500 дана чекања у редовима.

Захваљујемо се свим грађанима који су безготовинским плаћањем на шалтерима Услужног центра допринели да град Сомбор освоји четврто место у такмичењу „Шампиони безготовинског плаћања“.

Извор: Град Сомбор