СОМБОР: ПОЉОПРИВРЕДНИМ ПРОИЗВОЂАЧИМА УРУЧЕНИ УГОВОРИ ЗА СУБВЕНЦИОНИСАЊЕ ПРОИЗВОДЊЕ

Уговори по Конкурсу за доделу бесповратних средстава за субвенционисање пољопривредне производње и унапређење функционисања индивидуалних пољопривредних газдинстава на територији Града Сомбора, који је организовао Агробизнис центар,  данас су свечано уручени пољопривредним произвођачима.

За реализацију Конкурса за субвенционисање пољопривредне производње и унапређење функционисања индивидуалних пољопривредних газдинстава средства су обезбедили Град Сомбор и Министарство без портфеља задужено за демографију и популациону политику, у укупном износу од 10.000.000.00 динара. Максималан износ бесповратних средстава по једној пријави износио је 250.000,00 динара.

Заменик градоначелнице Антонио Ратковић рекао је да је на основу интересовања које је владало за први конкурс, који је организован почетком ове године, убрзо спроведен и други.

„Данас ћемо уручити 49 уговора. Ово је други конкурс у 2020. години. Током јануара и фебруара смо расписали први, где је 25 лица тада прошло на конкурсу и, с обзиром на пандемију короне, тада нисмо уговоре овако званично додељивали. Драго ми је да 74 млада пољопривредника имамо прилику да, уз помоћ Града и уз помоћ Министарства без портфеља, помогнемо и надамо се унапредимо њихову производњу“ изјавио је Ратковић.

Директор Агробизнис центра Карло Пушкарица рекао је да је циљ Агробизнис центра да помогне младима да остану на селу.

“Сигуран сам да ће ово као други, међутим као један од многих конкурса, допринети томе да ми створимо један успешан модел који ће бити свима на корист у скорој, али и у даљој будућности. Идеја са којом смо започели ову сарадњу је да село буде место где млади желе да остану, да они који се тамо налазе могу да поспеше процес производње у овом тренутку,а и на даље. Нећемо се задржати на додели средстава, субвенција и слично, надамо се да ће ту бити и не мање важно информисање из различитих области које су вама интересантне“ истакао је Пушкарица.

Агробизнис центар за рурални развој и развој пољопривредне производње основан је у оквиру мера популационе политике током 2019. године, са основним задатком да помогне младим пољопривредним произвођачима да покрену, оснаже и прошире свој бизнис, било путем савета, било путем директних субвенција.

Извор: Град Сомбор