СОМБОРСКИМ СРЕДЊОШКОЛЦИМА НАГРАДА ЗА ЗАДРУГАРСТВО

Ресорни секретаријат по први пут ове године определио 450.000 динара пољопривредним школама за пројекат упознавања ученика са задружним организовањем и пословањем.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић уручио је новчане награде јавним средњим пољопривредним школама из Војводине, чији су ђаци направили најуспешније презентације у склопу пројектних активности у области задругарства, које финансијски подстиче ресорни секретаријат.

Прва награда од 150.000 динара додељена је тиму ученика из Средње пољопривредно-прехрамбене школе из Сомбора, другу од 100.000 динара су добили ученици Средње пољопривредне школе из Зрењанина, и трећу од 50.000 динара, ђаци из Средње пољопривредно-прехрамбене школе „Стеван Петровић Бриле“ из Руме.

Др Радојевић је подсетио да је ресорни секретаријат по први пут ове године определио 450.000 динара пољопривредним школама за пројекат упознавања ученика са задружним организовањем и пословањем. Након реализације тих пројектних активности, ученици који су обишли задруге, доставили су презентације од којих су три најбоље данас награђене, у укупном износу од 300.000 динара.

„Овом приликом су у нашем фокусу били ученици завршних разреда средњих пољопривредних школа. Сматрали смо да је важно додатно подићи ниво знања када је реч о удруживању пољопривредника у земљорадничке задруге. Велики је број ових ђака, који се на крају школовања враћа на своје пољопривредно газдинство како би наставили да се баве пољопривредом, и стога је важно да им се понуде шира знања и предоче предности о задружном облику организовања у пракси“, рекао је Радојевић и додао да је важно да ови млади људи на време препознају значај удруживања и свој интерес у оквиру задругарства и тако развију пун потенцијал свог пољопривредног газдинства.

Он је истакао да је Покрајинска влада препознала значај овог пројекта намењеног задругарству, који је настао као плод сарадње Покрајинског секретаријата за пољопривреду и Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице са Задружним савезом Војводине.

Др Радојевић је подсетио и на значај који има наставни предмет пољопривредно задругарство, који од ове године уведен у новоотворене образовне профиле као изборни предмет, да би се млади пољопривредници већ током средњошколског школовања упознали са значајем задруга и колико је битно удруживање, поготово у малим сеоским срединама.

Радојевић је још истакао да ће се наставити са подршком намењеном земљорадничким задругама, и подсетио да је Покрајински секретаријат за пољопривреду за две године са Задружним савезом Војводине у земљорадничке задруге у Војводини инвестирао 85 милиона динара.

Првонаграђени тим ученика пољопривредне струке из Сомбора одлучио се за презентацију Земљорадничке задруге „Агродунав“ из Каравукова, која се бави свим гранама пољопривреде. Реч је о задрузи која је активна целе године и запошљава велики број радника. Порука коју су послали је да је Каравуково пожељно место за живот младих, јер могу наћи запослење у својој струци.

Извор: агросмарт