У СОМБОРУ ИМА НАДЕ ЖИВЕТИ, ВОЛЕТИ И СТВАРАТИ, ЈЕР У СОМБОРУ ЈЕ ЦЕО СВЕТ, КАО ШТО У ЦЕЛОМ СВЕТУ ИМА СОМБОРА

Дан града Сомбора, 17. фебруар, обележен је низом манифестација, а централна манифестација,  Свечана академија,  била је прилика за подсећање на дешавања у протеклих 269 година од стицања статуса слободног краљевског града, али и прилика да се појединцима и организацијама које доприносе промоцији Сомбора уруче захвалнице, а најистакнутијем  Сомборцу у 2017. години  уручи награда и Повеља града Сомбора. Била је то и прилика за сусрет са делегацијама пријатељских и братских градова: Кишпешта, Баје, Велеса, Пирота, Звечана, Пљевља, Мојковца, Новог Пазара, Осијека, Лознице, Суботице, Бачког Петровца, Новог Сада…

Обраћајући се присутнима градоначелница Душанка Голубовић је о Сомбору говорила као о граду у којем је су рођене и стварале велике личности, о Сомбору који представља дом за више од двадесет различитих нација, култура, религија, обичаја, граду у  којем се преплићу прошлост, садашњост и будућност.

„Можемо да кажемо да је  2018. година  –  година јубилеја. У овој години се навршава 240 година од оснивања „Норме“ Аврама Мразовића, прве школе за образовање учитеља на читавом словенском југу, навршава се 160 година од рођења др Радивоја Симоновића, утемељивача планинарства и здравственог просветитеља чије име носи наша болница. Навршава се и 120 година откад  је највеће уље на платну у нашој земљи слика,  „Битка код Сенте“, унета у зграду сомборске Жупаније. Ове године навршава се и 100 година Сомбора у Србији. Упркос бурним и турбулентним временима, која Сомбору баш никад нису била благонаклона, у нашем граду изграђен је један снажан грађански дух ког одликују толеранција, мир и солидарност и у коме се преплићу богатство и шароликост култура, вера, нација и обичаја.

У жељи да Сомбор какав знамо сачувамо,  током 2017. године највеће инвестиције смо имали у области водоснабдевања, јер смо желели да наши грађани имају исправну пијаћу воду.  Завршили смо другу фабрику воде, прикључили смо насељено место Кљајићево на градски водовод и кренули у изградњу 17 км дугог доводника воде према Стапару и Дорослову.

На Тргу уметности кренули смо у изградњу пролаза сомборских великана, изградили смо два кружна тока, изградили смо путеве и паркиралишта, опремили индустријску зону, отпочели изградњу пута ради отварања граничног прелаза у Растини. Током 2017. године у нашем граду почели су да раде „Капитол парк“, „Универекспорт“, „Прити Светерс“ „Гума С“, а град је добио сертификат повољног пословног окружења. Добили смо и  признање Националне службе за запошљавање, а број незапослених смањен је на пет хиљада. Током прошле године обновили смо једну од  најстаријих школа у Сомбору – ОШ „Никола Вукићевић“, комплетно опремили кабинет хемије у ОШ „Аврам Мразовић“, доградили и реконструисали салу у сомборској Гимназији, доградили објекат вртића и тиме омогућили да још три васпитне групе буду укључене у васпитно-образовни процес. Током 2017. године,  око 120 припремних предшколаца почело је да учи немачки језик. Прошле године комплетно је обновљен комплекс Музеја „Батинске битке“, Дом културе у Стапару, а први пут су почели програми „Арт окупација“ и „Фестивал мултикултуралности“. Започело се са штампањем Историје Сомбора, а настојали смо да испоштујемо и културно-историјско наслеђе наших насељених места и подржали  штампање књиге о Бачком Моноштору и Риђици.

Прошле године добили смо изузетно високе оцене од поверенице за заштиту равноправности и Канцеларије за људска и мањинска права као средина која поштује људска права и брине о рањивим категоријама становништва. Проширили смо и обим здравствене заштите, подржали смо отварање ангио сале у нашој болници, један објекат пренаменили у објекат амбуланте, апотеке и поште у једном од највећих градских насеља. Наша је жеља да у таквом маниру наставимо и у 2018. години. Приоритет ће сигурно остати водоснабдевање и жеља нам је да ове године са  водоводом у Бездану, отпочнемо повезивање водовода у Бачком Моноштору, Колуту и Бачком Брегу. У овој години нас чека проширење пута Сомбор – Баја, проширење пута у Гакову и отварање граничног прелаза Растина-Бачсентђерђ. Градићемо кружне токове, обнављати путеве, улагаћемо даље у индустријску зону, а чека нас и изградња пута Стапар – Сивац. У жељи да заштитимо своје културно-историјско наслеђе у овој години очекујемо обнову фасаде атријума зграде  Жупаније и почетак обнове Грашалковић палате, замишљене као један мултикултурални центар, тзв. сомборски омнибус. Наставићемо и са обновама домова културе, а у култури нас чека нова активност – организовање филмског фестивала. Наставићемо са обнављањем и опремањем школа, а наша највећа жеља је да ове године отворимо информатичко одељење у сомборској Гимназији. Ове године очекујем и почетак обнове Дома здравља, болничког комплекса, Геронтолошког центра, па и Центра за социјални рад.

У овој години када се навршава век грађанског Сомбора, жеља нам је да вредну прошлост оденемо рухом будућности. Жеља нам је да одамо признање Сомборцима тако што ћемо живети њихове визије. Жеља нам је да се за сомборски микрокосмос далеко чује, да се једноставним раванградским улицама прошетају светска имена. Жеља нам је да тргови буду испуњени дечјим осмесима и људима који верују да у Сомбору има наде живети,  волети и стварати, јер у Сомбору је цео свет, као што у целом свету има Сомбора“, обратила са присутнима градоначелница Душанка Голубовић и свим суграђанима честитала Дан града.

ПОВЕЉА ГРАДА ПРИМ. ДР МИЛАНУ ЗОБЕНИЦИ

На Свечаној академији захвалнице за афирмацију и промоцију Сомбора и подизање угледа града у земљи и иностранству су уручене: Соњи Шарић, оперској певачици, глумцима Славену Дошло и Радивоју Буквићу, писцу Душану Савићу, Иштвану Вирагу, уметничком фотографу,  проф. др Тихомиру Петровићу, Николи Јокићу, кошаркашу, Филипу Крајиновићу, тенисеру, Средњој техничкој школи, Средњој пољопривредној и Првом центру за обуку Војске Србије – Сомбор.

Захвалнице за друштвено одговорно пословање и допринос уређењу града су уручене: сомборским компанијама „МАРА“ доо , „УНИВЕРЕКСПОРТ“, „AGRI BUSINESS PARTNER“ доо, „КАНОНТРЕЈД“, предузећу „Храм“ доо, Дому ученика средњих школа, те компанији „РТИ“,  Нови Сад, „COCA COLA HELLENIC BOTTLING COMPANI SRBIJA“, Земун, компанији „БОШКОВИЋ АГРАР“,  Алекса Шантић, компанији  „VIP GROUP, компанији „ЏИМИ КОМЕРЦ“, Пригревица, компанији „POSEIDON GROUP“, Београд и Управи за капитална улагања АП Војводине.

Награда и Повеља града Сомбора за достигнућа  у 2017. години додељена је, на предлог Управног одбора Црвеног крста Сомбор, прим. др Милану Зобеници, познатом неуропсихијатру и хуманисти.

Програм Свечане академије, изведен је према сценарију Миливоја Млађеновића, а кроз „Век грађанског Сомбора“ присутне су „водили“: Биљана Кескеновић, Перо Стојанчевић, Саша Торлаковић и Михајло Несторовић,  глумци сомборског Народног позоришта.

Тамбурашки оркестар Музичке школе „Петар Коњовић“, под вођством проф. Ђуре Парчетића и ученице етномузиколошког смера, под вођством проф. Иване Маџарац, допринели су пуном доживљају грађанског Сомбора – некад и сада.

Свечаној академији присуствовали су и представници Амбасаде Руске Федерације у Србији, општина Западнобачког управног округа, верских заједница, националних заједница, полиције, Војске Србије, судова, тужилаштва, јавних комуналних предузећа, јавних установа, школа…

„ВЕК ГРАЂАНСКОГ СОМБОРА – У ПРЕДВЕЧЕРЈЕ ВЕЛИКОГ РАТА И ПРИСАЈЕДИЊЕЊА СРБИЈИ 1918.“

Поводом Дана града у петак, 16. фебруара, промовисана је монографија  „Историја Сомбора – град кроз векове“, коју су приредили др Милош Петровић и др Владимир Јерковић, а издала ГБ „Карло Бијелицки“.

Истог дана, 16. фебруара, професори Музичке школе „Петар Коњовић“ приредили су концерт за Сомборце, љубитеље музике.

Истог дана, по формули за сваког по нешто у Градској хали „Мостонга“ организован је  Спортски спектакл „Serbian Battle Championship 16“

Субота је обиловала дешавањима,  на Тргу Светог тројства грађани су имали прилику да виде део наоружања и опреме Војске Србије, а на Тргу Светог Ђорђа спортске вештине приказали су деца из сомборских спортских клубова.

У Галерији „Милан Коњовић“ приређена је изложба  „Сликарство Милана Коњовића 1913 -1918. г.“

Две изложбе,  у два изложбена простора Градског  музеја Сомбор.

Изложбу „Сомбор на старим разгледницама“ приредио је Градски музеј, а изложбу „Велики рат на фотографијама“, чији су аутори Историјски архив  Пожаревац у сарадњи са Војним архивом Министарства одбране Републике Србије, организовали су КЦ „Лаза Костић“ и Први центар за обуку Војске Србије.

У Народном позоришту премијерно је изведена представа „Кад би Сомбор био Холивуд“, у режији Кокана Младеновића.

Суботње вече, 17. фебруара, окончано је концертом Дејана Петровића и трубачког  оркестра „Биг бенд“ (поклон концерт Града)

Осим поклон-концерта, грађани су могли у недељу, 18. фебруара да погледају и поклон-представу „Маестро“ у режији Милана Нешковића.

Поклон концерт „Сомборци своме граду“ приредили су сомборски певачки ансамбли.

Извор: Град Сомбор