“СОВА ПАТРОЛА” ЕВИДЕНТИРАЛА ОКО 250 ЉУПКИХ УТИНА

Због неповољне епидемиолошке ситуације овогодишњи “Совембар” није обележен на уобичајен начин, али није изостала “Сова патрола”. Друштво Милану Ружићу, извршном директору Друштва за заштиту и проучавање птица Србије и његовом сараднику је правио Никола Лукач, градоначелник Кикинде:

-Ово ће, судећи по првом зимском бројању, бити једна од бољих година за сове утине, јер их у овом тренутку има око 250. За сове утине, центар Кикинде је најомиљенија дестинација. Посебно ми је драго, што и у овим не баш лепим временина, Кикинђани нису заборавили на сове. Неки од њих шетали су се и уживали гледајуће ове птице- рекао је Ружић и подсетио да су птице веома корисне за пољопривреду, јер једна породица сова утина, годишње, поједе чак до 8.000 глодара:

-Кикинђани су одавно научили да живе са совама, да их поштују и не узнемиравају. Тај суживот најбољи пример на свету. Потпуно раумљиво, с обзиром да је ово највеће урбано зимовалиште сова утина на планети. Чувајте и унапређујте то што сте постигли јер увек може боље. Треба и даље промовисати Кикинду јер има заиста нешто што нема нико други. У разговору са градоначелником Кикинде уверио сам се да разуме ову проблематику, пре свега, слабу пошумљеност града и околине, али и целог северног Баната. То је бољка која оставља последице и по птице, а траје неколико деценија уназад. Уочио сам да овде постоји енергија да се то промени- констатовао је Ружић. Надовезао се градоначелник:

-Кикинђани се поносе што је наш трг највеће урбано зимовалиште сова утина на планети. Учинићемо све да унапредимо ово станиште. На располагању су нам разни пројекти, а увек смо заинтересовани и за међународну сарадњу, и још интензивнију промоцију у погледу екотуризма. “Совембар” је протеклих година, у значајној мери, имао и едукативну мисију, па наши предшколци и основци већ пуно тога знају о совама- рекао је Лукач. Током данашње “Сова патроле”, Кикинђанима су дељен и симболични поклони.

Извор: Град Кикинда