ŠPARGLA IMA I SVOJ SAJAM

U toku su pripreme za Međunarodne dane špargle u Ćezeni u Italiji, događaj posvećen lancu snabdevanja ovom namirnicom. Sajam će se održati u renoviranim paviljonima Cesena Fiera od 16. do 18. oktobra. Na njemu će učestvovati stručnjaci iz čitavog lanca snabdevanja. Ponudu neće samo predstaviti semenske kompanije i rasadnici, već će biti izložene i mašine za negu i berbu, mašine za pakovanje, kao i proizvodna i tehnička oprema.

Polovina učesnika će biti iz Italije a očekuje se veliki odziv iz celog sveta. Već je registrovano 300 međunarodnih stručnjaka. Delegacije će biti prisutne iz Španije, Francuske, Nemačke, Švajcarske, Belgije i Holandije. Van Evrope, iz Perua, Meksika, Kanade, Kine i Madagaskara. “Ovo dokazuje da je veoma specijalizovan međunarodni događaj ove vrste bio neophodan za veliki lanac snabdevanja kao što je špargle”, rekao je Renzo Piraćini, predsednik sajma u Ćezeni.

Međunarodni asparagusni dani će se sastojati od četiri različita dela: izložbi, konferencija, polja za testiranje i poseta velikim kompanijma sa sedištima u regijama Emilia – Romanja i Veneto.

Konferencijske sesije će se baviti glavnim temama od interesa za industriju, a govornici će uključivati i svetske stručnjake, dok će se tehnički testovi odvijati u testnom prostoru koji obuhvata oko 5.000 kvadratnih metara nasuprot sajma, gde će posetioci imati priliku da vide vrhunsku tehnologiju na terenu koja se primjenjuje na belim i zelenim šparglama.

Četvrtak, 18. oktobar, biće u potpunosti posvećen obilascima velikih kompanija u sektoru proizvodnje špargle u regiji Emilia-Romanja i Veneto.

Nemačka najveći proizvođač špargle

Trenutno se špargla u svetu proizvodi na ukupno 210.000 hektara. Najveći svetski proizvođači su Nemačka (19.000 hektara), a zatim Španija (14.000 hektara) i Italija (8.000 do 9.000 hektara).

Špargla je kultura koja ima veliki potencijal u pogledu razvoja i profitabilnosti, pa se procenjuje da trenutno postoji prostor za novih, najmanje 50.000 hektara pod njom.

Izvor: poljoprivreda.info