„СПАСИ ЖИВОТ ЗНАЊЕМ“

Бесплатна обука спасавања на води и прве помоћи биће организована данас, од 11 до 15 часова, у оквиру пројекта „Спаси живот знањем“. Спортско удружење „Супер активан“ у сарадњи са „Удружењем спасилаца на води Војводине“ и веслачким клубом „Данубиус“ већ годинама организује обуку, која се састоји из практичног и теоријског дела, а за нашу екипу показали су неколико техника које нам свима могу бити од користи у случају опасности. Не улазити нагло у воду. Не пливати пуног стомака. То су само нека од правила превенције којих се треба придржавати на купалиштима. Међутим шта радити у ситуацији кад нас опасност сачека у току пливања. Спасиоци кажу постоје две врсте помоћи – самопомоћ и узајамна помоћ.

„У ситуацији уколико нас ухвати грч, тада говоримо о самоспашавању уколико нас ухвати грч предње ложе бута треба савити ногу и задржати неких пола минута, треба се другом руком одржавати на води, у свакој овој ситуацији треба остати смирен. Уколико нас ухвати грч у листу или задњој ложи, једном руком треба се одржавати, а другом руком држати прсте стопала и вући их према колену, такође задржати се у том положају пола минута, минут. И уколико нас ухвати грч доњи део леђа,  лумбални део, то је честа ситуација која може да се деси поготово код делфин пливања где имамо то гибање у лумбалном делу, треба ухватити колено привући га на груди, другом руком се одржавати на води. Овде говоримо о узајамном спашавању, дакле друг може друга да ухвати за надлаткицу да плива на дистанци од њега и да се другом руком одржава, оно што је много важно је да дубоко дишу и да кажу један другом да није ништа страшно, ово је други хват, такозвани овер ово је већ спасилачки хват, међутим може да се користи и у помоћи уморном пливачу.“, каже Драган Грујичић, координатор пројекта „Спаси живот знањем“.

Када се дављеник изнесе на обалу постоје неки врло једноставни кораци које и неки лаик и спасилац професионалац наравно зна, али лаик може да их примени и врло су једноставни. Пре свега се провери стање свести, како се проверава стање свести, тако што се жртва, односно особа која је дављеник продрма за рамена и пита се да ли сте добро да ли ме чујете отворите очи. Уколико нема реакције сматрамо да је особа без свести, Након тога проверавамо да ли особа дише, то се ради на тај начин што се овако шаке поставе и глава се забаци и слушам да ли дише, гледам да ли дише и ово се ради десет секунди.  

Извор: РТВ