СПЕЦИЈАЛНА ОЛИМПИЈАДА У ИНКЛУЗИВНОЈ ОДБОЈЦИ У ЗРЕЊАНИНУ

Наредна два дана град Зрењанин биће домаћин Европског турнира Специјалне олимпијаде у инклузивној одбојци. Отварајући ово такмичење министар спорта и омладине у Влади Републике Србије Вања Удовичић истакао је значај оваквих манифестација у циљу постизања једнакости у друштву.

На Европском турниру у инклузивној одбојци учествује око 140 тамичара из 10 земаља. Циљ овог спортског такмичења није само да се освоји медаља.

„Мислим да оваква такмичења имају управо за циљ да подстакну, првенствено родитеље, али и младе људе да не треба да се скривају већ да направе тај искорак да се такмиче и покажу се међу својим генерацијама и међу другим младима из Европе и света, да искажу таленат и своје способности које су невероватне“, рекао је Удовичић.

Специјална олимпијада у свету обележава педесету годишњицу постојања, док у Србији функционишу у претходних 16 година. За овај период такмичари специјалне олимпијаде освојили су више од 110 медаља.

„Морамо да променимо свест и да схватимо да медаља спортиста са таквим могућностима има исти сјај као и кад су професионалци у питању“, Александар Станојевић национални директор Специјалне олимпијаде.

Утакмице у оквиру Специјалне олимпијаде у инклузивној одбојци одиграће се у петак и суботу у Зрењанину, а Србију на овом такмичењу представљају две групе.

Извор : РТВ