СПЕКТАКЛ У НАЈАВИ – 26. АПАТИНСКИ ДУНАВСКИ ПОЛУМАРАТОН

Остало је још неколико дана за спровођење завршних припрема за организацију традиционалног међународног 26. Апатинског Дунавског полумаратона. Река тркача ће у недељу 16.10.2022. године, протрчати прелепим улицама Апатина и уз реку Дунав.

За трку је пристигао рекордан број 893 пријава од којих је потврђен долазак за 746 учесника из 10 земаља, од којих ће се на старту полумаратонске трке у на 21 км и 097 метара наћи 377 полумаратонаца, у трци здравља на 10 километара потврђено је учешће 277 такмичара (највећи број у досадашњој историји), на стартној линији штафетне трке (2 члана – 5,3 км +4,7 км) појавиће се 92 тркача у 46 штафета (мушке, женске, микс). У оквиру манифестације која има спортско-рекреативни и хуманитани карактер у сарадњи са Црвеним крстом Апатина организоваће се хуманитарна трка за срећније детињство на 400 метара и низ других хуманитарних активности.

Старт и циљ свих трка биће уприличени испред главног улаза у Специјалну болницу Јунаковић у 11.00 часова. Старт трке за срећније детињство биће реализован непосредно након старта главних трка у 11.05 часова. Пријаве за главне трке на сам дан организације биће обезбеђен за мали број тркача који долазе из даљине. За дечије трке су пријаве у зони старта и циља на дан трке, за најмлађе такмичаре обезбеђене су медаље и дипломе.

Прегртш забавних станица биће у зони старта и циља где ће наступити Апатинске мажореткиње, бенд Прљави Ромео и оркестар Дунавски бисери, док ће за штимунг на самој стази, дуж тркачке стазе биће постављено 7 музичких пунктова са ди џејевима (кружни ток код Специјалне болнице „Јунаковић“ где ће се налазити ди џеј Милош Јевремовић из Чачка, Рибњак „Поповић“, после семафора код Милојка, испред АРТ кафеа у центру града код фонтане, на излазу из градског шеталишта, испред Марине и на окретишту код Плаве руже где је за забаву дуги низ година задужен ди џеј Александар Мирић. По први пут на трци ће бити и млади полазници беплатне школе рока КЦ „Пик“ Апатин који ће испред „Пик“ уживо свирати.

Локална самоуправа је и ове године подржала одржавање маратона, а председница наше општине позвала је све грађане да се придруже овој традиционалној манифестацији у недељу и својим присуством је увеличају.

Верујем да ће организација бити сјајна као и свих претходних година. Грађани ће имати прилику да поздраве и подрже такмичаре који ове године долазе из 10 земаља. Имамо близу 900 пријављених такмичара, што је заиста сјајан успех Апатинског атлетског клуба. Желела бих да такмичари проведу леп дан у Апатину, као и да наши суграђани подрже ову предивну манифестацију која сада већ покрива и регионални значај и карактер, поручила је Дубравка Кораћ

Горан Чегар, утемељивач Апатинског Дунавског полумаратона, каже да је веома поносан на свих досадашњих 25 година организације ове изузетно лепе манифестације.

Од своје 18 године сам кренуо у спровођење идеје да је Апатину потребна једна овако лепа манифестација из које је створен и први атлетски клуб у Апатину. Дан пре трке уприличићемо малу прославу 20 година од оснивања АК Апатин и 25 година од утемељења трка које нисмо због ковида да урпиличимо прошле године, и том приликом уручити захвалнице за подршку појединцима и институцијама које су биле уз нас ове две деценије, рекао је Чегар.

Данас смо дошли да је Апатински Дунавски полумаратон препознатљив како код нас тако и у региону.  Велика је сатисфакција када се тркачи у великом броју враћају у наш мали град и на нашу трку. Рекордан број учесника који Апатин сврстава у један од најбројнијих у Србији, доказ је засигурно да смо све ове године радили исправно и желимо да се тако и настави. Требало је велики број баријера прескочити да се дође до самог циља. Надам се да ћемо у недељу сви уживати на старту у циљу и на самој стази, додаје прослављени апатински маратонац.

Старт и циљ свих трка је испред главног улаза у Специјалну болницу Јунаковић, полумаратонска трка се простире првим делом према Пригревици и након повратка после 5 километара у стартну зону, тркаче очекује стаза према Апатину, кроз улицу Марка Орешковића улазак у главну улицу којом се трчи до Дунавске обале и окретишта код Плаве руже након чега се истим путем враћају у циљ на место одакле је трка и стартовала. Трка на 10 км и штафетна трка простирe се првим делом кao и полумаратонска трка с тим што је окрет 200 метара после Рибњака „Поповић“, одакле се тркачи враћају у циљ. Штафете се мењају у зони старта и циља. За време трајања трке оквирно 2 сата и 30 минута,  саобраћај ће бити заустављен. Организатори позивају све суграђане да изађу испред својих кућа и подрже наше госте тркаче и тако помогну да што боља слика Апатина оде у јавност.  

Извор: Општина Апатин