„СПОМЕНИК МИРА“ НА ТВРЂАВИ НОВА ТУРИСТИЧКА АТРАКЦИЈА ГРАДА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно jе са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић присуствовао откривању споменика мира „One Day“, трајне концептуалне инсталације која је настала као резултат сарадње фондације „EXIT“ са легендарном мултимедијалном уметницом и иконом мировног покрета Јоко Оно, уз подршку Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и компаније НИС.

-Много је симболике и разлога због којих смо вечерас овде, на ово видовданско вече у подножју Петроварадинске тврђаве. То је тврђава мира и симбол отпора, опстанка и зачетка нашег лепог Новог Сада, јер је управо од Тврђаве кренуо развој града. Ова уметничка инсталација симболизује нешто што је било карактеристично за ово поднебље, а то је брод звани „шајка“. Ми тежимо томе да не победи паланачки дух у Новом Саду и да он буде снажан полумилионски, средњоевропски град. Морамо стално да стварамо и пружамо нове садржаје, пре свега за нове генерације које треба да остану у Србији, а истовремено да чувамо и унапређујемо оно што је наше културно наслеђе. Ми тако радимо паралелно на два процеса- чувамо историјско наслеђе и снажно идемо у модернизацију нашег града. Само име града каже да он увек мора бити нов, прогресиван и храбар, онај који увек иде напред –  рекао је градоначелник Милош Вучевић и додао да је захваљујући Влади Републике Србије, након подграђа Петроварадинске тврђаве, од јуче и Алмашки крај стављен под посебан режим заштите, тако да је сада и најстарији део града са бачке стране на тај начин сачуван.

Откривањем споменика обележена је и стогодишњица потписивања Версајског мировног уговора, којим је званично окончан Први светски рат, а програм је симболично отворио Новосадски дечји хор, који је извео нумеру „Imagine“, док је на затварању наступио бенд „The Bestbeat“, један од најбољих Beatles tribute састава на свету.

Нову туристичку атракцију коју ће од данас красити Нови Сад и Петроварадинску тврђаву, похвалила је и премијерка Брнабић.

-Сваки пут када дођем у Нови Сад он је све лепши. Невероватне су ствари које се дешавају у овом граду и хвала што је целој Србији и овом региону донео две престижне европске титуле, за културу и омладину. Данас, симболично на Видовдан, промовишемо мир. То је за нас велики и емотиван празник, са много победа и пораза, а оно што нам је и даље најпотребније јесте мир. Ми треба да градимо један другачији Балкан и Нови Сад нам у томе помаже. Заједно креирамо другачији имиџ Србије и нудимо свету културу и продукте креативних индустрија. Сматрамо да је моћ у 21. веку управо у култури и образовању, у идејама и иновацијама, у креативности. Моћ оружја, силе као такве, је моћ која је остала у 20. веку. Ми напредујемо ка Европској унији, као највећем мировном пројекту на свету који је осигурао најдужи мир у Европи икада, и томе смо потпуно посвећени, јер нам је такав пројекат неопходан на Балкану – рекла је председница Владе Србије Ана Брнабић.

Откривању споменика су присуствовали и председник Покрајинске владе Игор Мировић, оснивач и директор „EXIT“ фестивала Душан Ковачевић, заменик генералног директора НИС Вадим Смирнов и директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић, а видео поруком се обратила и Јоко Оно. Јоко Оно је у поруци нагласила да је инспирацију пронашла у традиционалном српском војном броду, такозваној „шајки“, док су из „EXIT“-а поручили да је Петроварадинска тврђава симболично одабрана као највеће дефанзивно војно утврђење у Европи изграђено у 18. веку.

Споменик се налази у подножју Тврђаве, на Каменичком  путу. Цео пројекат везан за креирање и инсталацију „Споменика мира“ реализовала је „EXIT“ фондација у склопу припрема Новог Сада за преузимање титуле Европске престонице културе 2021. године, а у оквиру програмске платформе „Тврђава мира“ уз подршку Града Новог Сада, Фондације „Нови Сад 2021“ и компаније НИС.