СПОМЕНИК „НЕВИНИМ“ ЖРТВАМА У НОВОМ САДУ – СКАНДАЛ БЕЗ ПРЕСЕДАНА!

„Српска радикална странка изражава огорчење и забринутост због непромишљене и скандалозне одлуке власти у Новом Саду да се на иницијативу Савеза војвођанских Мађара подигне споменик, наводно, невиним жртвама, које су погубљене у Новом Саду након ослобођења града 1944. и 1945. године. На списку жртава који је достављен одборницима доминирају они, који су правоснажно осуђени као сарадници окупатора или непосредни извршиоци ратних злочина за време окупације Новог Сада. Овом одлуком се на крајње перфидан начин врши ревизија историјских чињеница и од осведочених крвника и џелата, за време окупације Новог Сада током Другог светског рата, праве жртве.  Скандалозна одлука, да се под невине жртве подвуку сарадници окупатора и припадници нацистичке окупаторске војске је ругање са антифашистичком традицијом Новог Сада и изругивање са хиљадама Срба, Јевреја и Рома који су на најмонструознији начин погубљени у новосадској Рацији, јануара 1942. године.“ – изјавио је на данашњој конференцији за медије Ђурађ Јакшић, председник Одборничке групе „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“ у Скупштини Града Новог Сада.

Јакшић је рекао, да је жалосно да Нови Сад нема споменик који је посвећен свим невиним жртвама за време окупације града, а да сада планира подизање споменика онима који су осуђени и погубљени после ослобођења. То може да наведе на само један закључак – да је невиних жртава искључиво било после ослобођења Новог Сада од нацистичке мађарске солдатеске.

„Нема сумње да је и након ослобођења Новог Сада било невиних жртава, у првом реду оних којима је суђено по идеолошком основу и који су били припадници крупног капитала. Међутим, сараднике окупатора, ниже и више официре нацистичке мађарске војске, оне који су вршили ликвидације за време окупације сврставати у невине жртве је прекрајање историје и скандал без преседана. Ми, српски радикали смо мишљења да је потребно да се историчари баве овим питањем и да они дају последњу реч, ко су именом и презименом невине жртве, а не да то ради Градски одбор Савеза војвођанских Мађара. Уосталом, пре извесног времена Скупштина Града је донела Декларацију о осуди злочина у Рајиној шуми и подизању споменика невиним жртвама, а сада Нови Сад планира још један споменик „невиним“ жртвама. На овај начин се најгрубље врши ревизија непобитних историјских чињеница и од џелата прави жртва.“ – нагласио је Јакшић.

Српски радикали истичу да је Српска напредна странка имала озбиљних проблема да обезбеди већину за ову одлуку на седници Скупштине, јер су коалициони партнери напредњака ЛСВ и СПС одбили да гласају за подизање овог споменика. Спорна одлука је донета тесном већином и гласовима напредњака, СВМ и Расимовог СДПС.

„Српска радикална странка захтева од владајуће коалиције у Новом Саду да се дозове памети и да хитно, на првој наредној седници Скупштине Града, стави ван снаге одлуку о подизању споменика „невиним“ жртвама из 1944. и 1945. године, иза које се махом крију, на основу достављеног списка имена, сарадници окупатора и припадници нацистичке мађарске војске, који су вршили егзекуције невиног становништва за време окупације.“ – закључио је Ђурађ Јакшић.