SPORTSKO-REKREATIVNE AKTIVNOSTI U VODI I U ZIMSKIM MESECIMA

Fizička aktivnost je neophodna za održavanje i očuvanje zdravlja. Novosadski SPENS ima dugu tradiciju pružanja sportsko rekrativnih programa sportistima i  sugrađanima.  Za sve uzrasne grupe na SPENSU se mogu naći različiti sportski programi, a posebna pažnja je posvećena  najmlađim sugrađanima koji  i u toku zimskih meseci mogu  svoju želju za pokretom, igrom i druženjem da zadovolje u školama fudbala, košarke, odbojke, plivanja, klizanja i rukometa.

Posebno zanimljivi  u paleti sportsko-rekrativnih sadržaja Sportskog i poslovnog centra Vojvodina su  programi  akvarobika koji su počeli  25.1.2019. godine. Programi su namenjeni i prilagođeni dečjem uzrastu, njihovim roditeljima i starijim sugrađanima.

  • Vežabanjem u vodi je dokazano da se otklanja stres, da se otklanja napetost u mišićima. Vežbanjem u vodi se takođe jača i povećava tonus mišića, zateže se celo telo i cela muskulatura. Aerobnog je karaktera što znači da sve vežbe koje se rade na suvom mogu da se izvedu u vodi, ali zbog specifične težine vode, sve te vežbe i kombinacije koje zadajem mnogo lakše se izvode jer voda pozitivno deluje na telo i moguće je izvesti mnogo veći broj ponavljanja u vodi nego na suvom, objašnjava Biljana Avramović, instruktorka plivanja i sportsko-rekretivna voditeljka.

Biljana radi na tri programa edukativno zabavnog i rekreativnog karatktera: Program za decu i roditelje: Tata – mama, plivajte s nama,  Obuka neplivača, i Akvarobik za muškarce i žene. Programi se izvode u prijatnoj atmosferi, uz muziku i rekvizite. S ovim programima Biljana nas je detaljnije upoznala:

  • PROGRAM ZA DECU I RODITELJE: TATA, MAMA, PLIVAJTE SA NAMA

Deca dolaze sa svojim roditeljima na bazen  i kroz naše edukativne igre oni uče neke osnovne elemente za boravak u vodi  kao što su gnjuranje,  skakanje čak i plivanje, uče  da plivaju sa rekvizitom. Učimo decu da zavole vodu da im bude prijatno na bazenima i nekim kupalištima i oslobađamo decu straha od vode ukoliko postoji taj strah. Igrice i programi, same vežbe su prilagođene za taj uzrast. Program je prilagođen za uzrast od 3 do 5 godina.

Nakon ovog programa je sledeći stepenik, a to je program obuke neplivača gde oni samostalo dolaze bez roditelja na bazen.

  • OBUKA NEPLIVAČA je edukativno zabavnog karaktera, a namenjena je deci starijoj od pet godina. Oni samostalno ulaze u vodu u grupama sa učiteljem plivanja. Na kraju svakog meseca je polaganje za onu decu koja su dovoljno naučila da mogu da plivaju u velikom bazenu pred roditeljima. Ko ne položi ili ko ne bude pozvan na polaganje, dolazi i sledeci mesec. Termini za predškolce su: ponedaljak, sreda i petak 18.30h,  za skolarce ponedeljak,  sreda, petak 19.30h  i utorak cetvrtak 19.30h a subotom od 8.30h.
  • AKVAROBIK – rekreativni program za muškarce i žene

Program je namenjen za uzrast od 16-60+ godina. Izvodi u malom bazenu uz muziku. Instruktor/ka preko mikrofona zadaje vežbe. Aktivno se vežba ceo čas. Termini su: za  2 x nedeljno, utorkom i četvrtkom od 20.30 ili  za 3x nedeljno ponedeljkom, sredom i petkom od 20.30 i 21.15.

Ovi programi su pravi način da slobodno vreme posvetimo svome zdravlju, da se u prijatnoj i opuštenoj atmosferi vežbama u vodi osnažimo, relaksiramo i družimo. 

Autor: Miodrag Mika Petrović