СПОЗНАЈА ПРОШЛОСТИ НАМ ОЛАКШАВА БУДУЋНОСТ

Ученица седмог разреда Основне школе “Слободан Бајић Паја” из Пећинаца, Татјана Петошевић недавно је изабрана за младог саветника Заштитника грађана, а самим тим постала је и члан Панела младих саветника који је основао Заштитник грађана Републике Србије. Татјана је на тај начин изабрана да представља своју генерацију из наше општине и на Панелима учествује у разговорима и износи предлоге о начину побољшања положаја деце и младих у нашој земљи.

На питање шта јој је био мотив да се пријави за младог саветника Заштитника грађана, Татјана скромно одговара да жели пре свега да подстакне своје другаре да сазнају своја права, да искажу своје ставове, али и да покрену нека питања везана за побољшање положаја деце у Србији.

“Изузетно је важно да сва деца имају подједнака права било којој нацији да припадају или било да имају неке сметње у развоју. Сви имамо подједнака права на образовање, здравствену заштиту, социјалну заштиту или било коју другу заштиту коју нам гарантује држава, а које нам омогућавају живот и одрастање без насиља и нетолеранције” – рекла нам је Татјана.

На иницијативу наставнице историје Дарије Швоња, Татјана се пријавила за младог саветника, а према речима наставнице Дарије, у питању је велики корак, не само за Татјану него и за њихову школу, јер је она већ остварила значајне контакте са осталих 30 младих саветника из читаве Србије, који ће међусобно да размењују сазнања и долазе до конструктивних решења

Наставница Дарија сматра да је Татјана потпуно спремна да одговори новим изазовима, јер како нам је рекла, не само да је одличан ученик и председница Ученичког парламента, Татјана је у ери дигиталне револуције у 21. веку, инстант времену у којем живимо заинтересована за прошлост и за процес спознаје те прошлости, што је свакако дуготрајан процес.

“Када у некоме пробудите жељу за прошлошћу у савременом свету, када је све дигитално и брзо доступно, то је права срећа. Она је дете које иде на такмичење из историје, а историја је учитељица живота. Да бисте разумели савремено друштво у којем живите, да бисте могли да се борите за људска права ви морате да познајете време из ког су потекла та људска права, што је итекако дуготрајан процес. Од 1948. године, одмах након Другог светког рата, када знамо да су људска права била итекако угрожена, постало је јасно да је то приоритетно и од 1950. године у Уједињеним нацијама донешена је одлука да се 10. децембра на светском нивоу обележава Дан људских права. Спознаја прошлости нам олакшава будућност” – казала је наставница Дарија.

Од тренутка када је изабрана за младог саветника Заштитника грађана, Татјана је у Палати Србија, заједно са 30 других младих саветника, али и заштитником грађана Зораном Пашалићем, учествовала на Панелу младих саветника чији је циљ био промоција права детета на партиципацију и активно учешће, а у оквиру две радионице су учили и разговарали о основним људским и дечјим правима. Заштитник грађана Зоран Пашалић је том приликом рекао да заштита људских права почиње заштитом дечјих права и да је глас деце у заштити њихових права исто толико важан као и глас институција.

Извор: Општина Пећинци