СПРЕЧЕН ПОКУШАЈ КРИЈУМЧАРЕЊА ГОТОВО 300.000 ТАБЛЕТА

Цариници су у сарадњи са полицијом, у ноћи између 23. и 24. јануара 2018. године, на излазу граничног прелаза Батровци спречили покушај кријумчарења готово 300.000 таблета лека Дијазепам од 10 мг и око 10.000 одговарајућих кутија за тај лек.  

фото: Управа царина

Само сат времена након поноћи на прелаз је пристигао камион суботичких регистарских ознака који је превозио товар гума из Београда ка Великој Британији. 

Камионом је управљао 53-годишњи Крушевљанин који ради за превозника из Београда и који је робу преузео у складишту. 

Цариници су одлучили да камион додатно прегледају на мобилном скенеру, када су приметили да у товару има робе која се структуром разликује од пријављене.  

Наиме, скенер детектује разлику у густини материјала и на тај начин се виде сва одступања у односу на пријављену робу.  

Отворивши товарни део, цариници су угледали шест торби пуних табли лекова за смирење Дијазепам од по 10 мг, као и припадајуће амбалаже. У торбама се налазило укупно 299.590 таблета овог психоактивног лека и 9.920 кутија.  

Возач камиона је цариницима рекао да није знао да се у товару налази још нешто сем гума које је превозио за енглеско тржиште, а царинско обележје није било оштећено.  

Диазепам припада групи лекова који помажу у лечењу анксиозности, грчева у мишићима и конвулзија код епилептичких напада, као и за смањење напетости и раздражљивости. Није непознато да се овај лек употребљава и за миксовање са разним врстама дрога, попут  хероина, ради повећања њихове количине.

Извор: Управа царина