СПРЕЧЕНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ АНТИЧКОГ НОВЦА И БИСТЕ ЛЕГИОНАРА

Царински службеници су 20. децембра 2017. године, на граничном прелазу Батровци спречили да из земље буде изнет велики број антиквитетних предмета и новчића.

Прекршај је откривен када је на преглед стигао Ауди А4 врањских регистарских ознака којим је управљао 27-годишњи српски држављанин албанске националности из Прешева са сапутником, 31-годишњи македонским држављанином такође албанске националности из Куманова.

Детаљним прегледом возила цариници су пронашли преко 2.235 старих кованих новчића упакованих у новине и најлонске кесе, бисту римског легионара изливену у бронзи, као и фигурицу бика изливену у металу.

Антиквитети, за које се као власник пријавио сувозач, македонски држављанин, били су сакривени испод возачког седишта, у наслону за руку, као и иза задње клупе у аутомобилу.

Пошто се као власник јавио страни држављанин надлежни прекршајни суд је водио случај по хитном поступку и кријумчар је кажњен новчаним износом од 110.000 динара као и заштитном мером привременог одузимања предмета до окончања целокупног поступка. Како вредност прекршаја прелази једну трећину вредности возила и оно је привремено задржано.

Антиквитети ће накнадно бити подвргнути вештачењу како би се утврдило да ли су оригинални, из ког периода потичу, као и колика им је вредност.

Ostavite odgovor