СРБИ ИЗ ТРСТА ПОСЕТИЛИ СУНАРОДНИКЕ У БУДИМПЕШТИ

Гости Српске православне црквене општине у Будимпешти недавно су били чланови Дечјег хора првославног храма Светог Спиридона Чудотворца из Трста. Најпре су посетили Сентандреју, а затим су својим дивним гласовима увеличали Свету архијерејску литургију у храму Светог Георгија у Будимпешти. Литургију је служило епископ будимски Лукијан, а саслуживали су протојереј-ставрофор Рашко Радовић, архијерејски намесник за Италију, протојереј Зоран Остојић, архијерејски намесник будимски и јеромонах Варнава Кнежевић.

После литургије, у прусуству епископа, свештенства и верника, хор је отпевао неколико црквених и изворних народних песама. Потом је уследило дружење у парохијској сали. Деца из Трста су у Будимпешту дошла у пратњи својих родитеља. За њих су домаћини, на челу са председником црквене општине Миланом Кићевцем организовали разгледање Сентандреје, Будимпеште, као и бродска тура Дунавом.

У току су договори о успостављању сарадње црквених општина Будимпеште и Трста, и креирања заједничких програма који би били интересантни, како за Србе у Будимпешти, тако и за сународнике у Трсту.

„Трст је један од стожера историје Срба. Било би веома интересантно да се нашим ђацима, а и одраслима, одржи предвање и прикаже филм, да сазнамо колико су Срби били велики и успешни у овом трговачком граду. Црквена општина у Трсту поседује 176 некретнина и има седам запослених. Трст је место где су познати Срби живели и радили, писали и стварали. Интересантно је што су наша два лепа града једно време била у истој држави и имају много додирних тачака. Једино је можда њихова вода лепша. Треба пуно разговарти и писати на ову тему, да бисмо што више научили једни о другима“, изјавио је за наш лист Милан Кићевац, председник Српске православне црквене општине у Будимпешти.

Извор: Српске недељне новине, Будимпешта