СРБИЈА КАО ШАМПИОН ВАКЦИНАЦИЈЕ МОЖЕ БИТИ МЕЂУ ПРВИМА И У ПОВРАТКУ НОРМАЛНОГ ЖИВОТА

Неопходно је младима, али и целокупном друштву, послати позитивну поруку у виду плана отварања земље по узору на Велику Британију и Израел и тиме их мотивисати за јаче укључивање у борбу за јавно здравље и имунизацију, поручено је на данашњем састанку градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића са челницима EXIT фестивала и удружења „Нови Сад – омладинска престоница Европе“ (ОПЕНС), Душаном Ковачевићем и Вукашином Гроздановићем.

Градоначелник Милош Вучевић је том приликом истакао да је Србија међу водећим земљама у вакцинацији на свету и да уз појачану одговорност и активацију свих сегмената друштва у борби за јавно здравље, може достићи довољан степен имунизације становништва и вратити се нормалном животу пре већине других земаља Европе и света.

– Разумемо да је младима година пандемије, али и не само њима, снажно утицала на погоршање менталног здравља које је јако важан сегмент општег здравља и неопходно је да као друштво учинимо све да успех у вакцинацији пренесемо на што скорији повратак нормалног живота. Ово је кључно и због економије, свих наших угоститеља, хотелијера, манифестација, таксиста и других услужних делатности, који су тешко погођени ограничењима која су морала бити уведена. У тренутку када богатије земље у свету имају проблем да дођу до вакцина, Србија има шансу да из ове кризе изађе још јача, као један од лидера у Европи, како у домену заштите јавног здравља, тако и по економском расту и развоју – поручио је градоначелник Новог Сада на данашњем састанку.

Душан Ковачевић је подсетио да је план отварања Велике Британије, који подразумева враћање догађаја до 10 000 људи током маја и укидање свих рестрикција 21. јуна, довео до наглог таласа оптимизма на острву и тако мотивисао све сегменте друштва да се са још већом снагом укључе у борбу за што скорију победу над вирусом.

– Тако нешто је хитно потребно и нашој земљи. Управљање порукама страха је достигло своје лимите и младима, као и целокупном друштву, потребно је послати поруку наде, дати им визију повратка нормалног живота кроз план отварања Србије и јасно рећи да од сваког од нас зависи да ли ће тај план постати реалност. То је једини пут за што скорију победу над вирусом – истакао је Ковачевић.

Вукашин Гроздановић из ОПЕНС-а је истакао да се о утицају пандемије на ментално здравље у овом тренутку мало говори, а да је управо ова организација и пре пандемије истицала колико је овај сегмент здравља важан код младих. Гроздановић је напоменуо да су млади у претходном периоду најчешће спомињани у контексту неодговорности и кривице за ширење епидемије, те да је неопходно променити приступ и препознати их као део решења, односно као појединце који својим примером и снагом могу да доведу до што скоријег враћања начина живота на који смо навикли, и који заслужујемо.

– Потребно је да разумемо с чим се млади суочавају већ више од 12 месеци, уз забрану окупљања и друге рестрикције. Истраживања показују да је депресија повећана за 700% у односу на предпандемијски ниво, када је исто важила за једну од најопаснијих  менталних болести. Младима је неопходно понудити излаз из ове ситуације. И потребно је много већа координација и сарадња невладиног и владиног сектора, како би активирали све сегменте друштва, а посебно младе, да се одазову позивима на имунизацију – истакао је Гроздановић.