„SRBIJA SMILEY“ ЗА ПОДРШКУ ОСОБАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Са жељом да јавности укаже на проблем приступачности јавних установа и других објеката особама са инвалидитетом, Србобран је био домаћин предавања на ову тему и пројекције филма „Futog smiley“, које у многим градовима Војводине реализује Удружење „Успон Оси“. Ова турнеја део је  пројекта „Srbija smiley“, који финансира Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

О наведеној теми говорио је Дане Омчикус, уједно и идејни творац приказаног филма. Дане у свом документарном остварењу посећује многа места у Футогу, са посебним освртом на потребе млађих људи са инвалидитетом, јер као и све друге младе особе и он има потребу за значајнијом интеракцијом са другим људима, за активним социјалним животом у сваком смислу, а препреке ка остварењу тих потреба су многе. Иначе Дане Омчикус је рођен 20. августа 1984. у Новом Саду а живи у Футогу, месту о коме филм говори. Дане се нажалост 2001. године повредио приликом скока у Дунав, на купалишту у Футогу. Пре повреде био је активни спортиста, бавио се тенисом и боксом у коме је освајао разне медаље.

„Особе са инвалидитетом морају да имају приступачност свим потребним објектима, ресторанима, апотекама, банкама, потребно је да у сваком смислу постоји равноправност и да нема дискриминације, али то, нажалост, није увек случај. Зато сам и снимио овај филм, мора се то мењати, поготово прилази приватним објектима намењеним за јавне активности нису прилагођени потребама особа са инвалидитетом. Филм дефинитивно утиче на људе, један пример у Жабљу ме је одушевио, за само два дана људи су направили идеалну рампу дугу пет метара на улазу у библиотеку. Просто пре тога нису имали свест о проблему, нису размишљали о томе, и таквих примера има доста, што и јесте циљ овог пројекта“, рекао је Дане Омчикус након пројекције у Србобрану.

„Веома нам је драго што је Дане Омчикус одлучио да свој филм прикаже и у Србобрану. Наше место овом пројекцијом придружило се овом пројекту који финансира Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. У Србобрану постоје примери добре праксе, али потребно је још много рада како би све установе биле приступачније особама са инвалидитетом. Наш задатак и циљ је да помогнемо особама са инвалидитетом да на прави начин функционишу у друштву. Оно што желим да поручим је да сви заједно треба да се потрудимо да омогућимо да инвалидност не буде препрека у остваривању циљева, жеља, снова и права. Циљ нам је да омогућимо да се особе са инвалидитетом на прави начин укључе у све области живота. Овом пројекцијом утиче се на подизање свести друштвене заједнице о особама са инвалидитетом“, рекла је Милица Зарић, заменица председника општине Србобран.

Извор: Општина Србобран