СРБОБРАН: АКЦИЈА ПОШУМЉАВАЊА У НАСЕЉУ КАЋ

Ученици 6. и 7. разреда Основне школе „Вук Караџић“ извели су јуче акцију пошумљавања дела насеља Каћ у Србобрану. Простор око игралишта за децу оплемењен је са стотинак садница врбе, јове и јавора, које је за ову прилику обезбедила још једна Србобранка укључена у реализацију идеје – Ивона Керкез, дипл. инж. шумарства, која на београдском Шумарском факултету похађа докторске студије на катедри Семенарство, расадничарство и пошумљавање. 

Акција пошумљавања, која је била избор самих ученика, део је плана и програма Грађанског васпитања, предмета који похађају ови ђаци. Уз подршку наставнице Теодоре Делић ступило се у контакт са Ивоном, која је обезбедила младе саднице. Подршка општине Србобран стигла је кроз избор одговарајућег простора за садњу и и припрему терена, учешће су узели и чланови Удружења грађана „Наша прича“, и успех није могао изостати.

„Пошто сам рођена у Србобрану и овде сам одрасла, хтела сам на неки начин да се одужим овом месту и да учиним једно добро дело. Последњу акцију овог типа имали смо у новембру, када смо пошумљавали простор наспрам старог хтела ‘Елан’, и тада је засађено око 3.000 садница, а донесено је и додатних 200. Следећа већа акција биће организована на јесен у Надаљу, осам врста садница ће бити посађено на површини од 8 хектара. Реализација је планирана за средину новембра ове године, јер наредни период, све до јесени, није више погодан за садњу ни једне врсте садница. Тај пројекат финансира Министарство заштите животне средине средствима ‘Зеленог фонда’, а Србобран је једна од 11 општина која је добила средства“, рекла је Ивона Керкез. 

Извор: Општина Србобран