СРБОБРАН ДОМАЋИН КАМПА „ПЕШАЧКА ТУРА – ИСУСОВИ ПРИЈАТЕЉИ“

У Србобрану ових дана у току је омладински камп „Пешачка тура – Исусови пријатељи“. Камп у организацији Римокатоличке цркве, у две смене окупиће скоро 500 младих до 18 година старости из свих градова Војводине. Деца спавају у шаторима подигнутим у дворишту цркве Узвишења Светог Крста у Србобрану. Кампере је данас посетио и председник Општине Србобран Радивој Дебељачки, а дочекао га је домаћин и вођа кампа, свештеник Силард Балчак.

„Камп се организује по 20 пут, први пут у Србобрану, а ја сам у организацији од 2003. године, када је камп био у Хоргошу. Сваке године се број учесника повећава, у овој години имамо већ попуњена два термина таборовања, ово је први са скоро 220 деце, док ће од понедељка доћи нова група са 260 кампера. Окупљамо децу из целе Војводине, и наравно, на првом месту их упознајемо са сакраменталним животом, учимо их да имају лични контакт са Богом, нешто што им нико не може одузети. Други циљ кампа је да деца изнова науче да се друже међусобно, због чега бранимо употребу мобилних телефона, баш како би што више разговарали и учествовали у дневним активностима. На трећем месту, како сам назив кампа и најављује, је пешачење. Сваки дан пређемо од 10 до 18 километара, прво како би смо обишли и видели неке лепе и значајне локације у Србобрану и околини, али и како би учесници били што више физички активни, то је добро за развој, здравље и утиче на развој самопоуздања код деце. Када увече виде да су превалили толики пут пешке током дана деца се изненаде и схвате да су то урадила без велике муке, што ће им дати мотива у будућности да се окушају у неким другим стварима која им се можда учине тешким, или немогућим. Мислим да овакви кампови, поред тога што су за већину учесника неко ново искуство, остављају позитивне ефекте на више начина и сигурно ће утицати на њихов развој. Данашњи родитељи најчешће све завршавају за своју децу, што касније утиче на то да деца нису самостална у животу. Овде, сваки дан су одговорна за себе, ми обезбеђујемо сигуран боравак, храну, воду, али сами сређују своје шаторе, перу своје тањире и прибор за јело после сваког оброка“, рекао је Силард Балчак, свештеник из Суботице – жупа „Свете Марије“, уједно главни координатор на кампу.

Децу је данас пред одлазак у пешаку туру до Татићевог салаша обишао Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, заједно са Кристијаном Кочишем и Беатом Сабадош Фодор, члановима Општинског већа.

„Похваљујем све предвиђене активности у оквиру овог кампа који се по први пут организује у Србобрану. Оволики број деце, чак 220, је велико искушење за организаторе, али видим да све добро функционише. За похвалу је да на кампу нема коришћења модерних технологија, друштвених мрежа, већ је акценат на дружењу, пешачењу, на физичким активностима, што је од кључног значаја за развој деце. Организатори могу да рачунају на нашу помоћ и подршку, чланови Општинског већа Кристијан Кочиш и Беата Сабадош Фодор су у сталном контакту са вођством кампа, спремни смо да помогнемо, мада је јасно да је овде све обезбеђено и све функционише. Ово је леп догађај за Србобран, млади људи упознају наш град и општину, са собом ће однети причу о Србобрану и то је за нас веома важно“, рекао је Дебељачки. 

Први део кампа са 220 деце траје од 18. до 22. јула, а други део ће почети 25. јула и трајети до 29. јула. Камп је за све учеснике бесплатан, деца се хране у ОШ „Јован Јовановић Змај“, а о њима, уз свештеника Силарда Балчака, брину бројни студенти волонтери. Храну су обезбедиле србобранске цивилне организације, предузетници, пољопривредници и бројни грађани. Како кажу организатори, камп је леп пример када се разне несугласице, политичка опредељеност, социјалне разлике и слично остави по страни и удруженим снагама направи незабораван догађај за сву децу.

„Нама Србобранцима је врло важно да покажемо деци и гостима из целе Војводине све лепоте, значајна места и споменике из наше општине, а за децу је важно да схвате да постоји свет и врло лепа комуникација и без мобилних телефона и осталих ситних уређаја, те да је дружење и природа моного лепша уживо, него у неком виртуалном свету. Овај велики камп је, такође, одлично место за окупљање омладине из целе Војводине, да сви они боље упознају Србобран и да се ми можемо показати као прави домаћини. Надам се да ће сви они отићи из Србобрана са много лепих успомена и искуства, коа и да ће многи од њих ускоро поново посетити наше место“, рекао је Кристијан Кочиш, члан Општинског већа.

Извор: Општина Србобран