СРБОБРАН И ЈАНОШХАЛМА НАСТАВЉАЈУ У ДУХУ ПРИЈАТЕЉСТВА

Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, и Золтан Целер, градоначелник Јаношхалме, потврдили су новим потписом, овог пута стављеним у Јаношхалми, Споразум о сарадњи који су два братска града утемељила пре више од две деценије. Нови импулс односима који су успостављени 2001. године дат је у две последње међусобне посете, 14. септембра 2021. године, када је Целер посетио Србобран, и јуче, када је организована узвратна посета са истим циљем – да се новим сусретом оснаже темељи пријатељства и додатно продуби сарадња два места. Потписивање Споразума уприличено је током Дана Јаношхалме, традиционалне манифестације овог малог мађарског града.

„У циљу јачања партнерских односа, а узимајући у обзир циљ развијања својих локалних самоуправа, као и интересе и потребе својих грађана, с намером да покажу истинске вредности две локалне заједнице, исказују заједничку вољу да се развијени односи између Општине Србобран и Града Јаношхалме убудуће, као и до сада, настављају у духу побратимске сарадње“, стоји у уводном делу Споразума о сарадњи.

Како је предвиђено, сарадња подразумева размену искустава из области функционисања локалних самоуправа, затим сарадњу међу привредницима која може бити од обостране користи, посебан ангажман у области реализације прекограничних пројеката, те неговање односа у области културе, образовања, спорта, туризма између установа, удружења, невладиних организација и грађана Србобрана и Јаношхалме.

„Потврдили смо споразум потписан 14. септембра у Србобрану, којим је обележено две деценије пријатељских односа наша два града. Тече 21. година наших братских односа и новим споразумима их дефинишемо и прецизирамо, отварамо нова поља сарадње и у фокус стављамо све активности које могу донети квалитетнији живот грађана општине Србобран и Јаношхалме. Живимо у истој области, са наше стране границе то је Бачка, а са мађарске Жупанија Бач Кишкун, и то нам даје могућност успостављања прекограничне сарадње и рад на заједничким пројектима, за шта ће нам добро доћи искуства која смо већ имали на овом пољу. Желимо да додатно ојачамо везе наше две локалне самоуправе, наших друштава цивилног сектора и разних удружења, и уверен сам да постоји велики простор и теме на којим можемо градити пријатељске односе“, рекао је након потписивања Споразума о сарадњи Радивој Дебељачки, председник општине Србобран.

Домаћин, градоначелник Јаношхалме Золтан Целер, истакао је да град који води негује пријатељске односе са неколико градова у региону и шире, али да односи са Србобраном и Бачком Тополом имају посебну вредност због бројних сличности које повезују све стране.

“Протекле године делегација из Јаношхалме посетила је општину Србобран како би обновили повељу о братимљењу и сарадњи наша два града. Требало је поново оверити намере од раније о сарадњи, односно да су обе стране спремне на ту сарадњу и у будуће. Приликом тадашњег сусрета са градоначелником општине Србобран Радивојем Дебељачким он је обећао да ће искористити прву прилику и званично посетити Јаношхалму, како би и код нас оверили исту повељу. Добар повод за позив и посету делегације из Србобрана је дала манифестација ‘Дани Јаношхалме’, која се иначе обележава дан нашег места. Сада смо, дакле, у обе општине потписали протокол о сарадњи и обећали грађанима обе општине да ћемо у будуће заједно учествовати на разним конкурсима, радићемо заједно, и служити у добробит свих наших грађана“, рекао је Золтан Целер.

Сусрет првих људи Јаношхалме, Србобрана и Бачке Тополе, коју је представљао председник општине Адриан Сатмари, био је прилика да се размене искуства о томе како функционишу ове три општине и града, које пројекте тренутно реализују и који су у плану, те на који начин решавају проблеме са којим се сусрећу.

Посета руководства општине Србобран, у којој су уз Радивоја Дебељачког, председника општине, били и Беата Сабадош Фодор и Кристијан Кочиш, чланови Општинског већа, била је прилика и за присуство програмима које су за Дане Јаношхалме припремилa многа културна друштва и удружења грађана, као и концерт у цркви Свете Ане.  

Извор: Општина Србобран