СРБОБРАН И ОРОШХАЗА ЧУВАЈУ ПРИЈАТЕЉСКЕ ОДНОСЕ

Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, заједно са сарадницима, присуствовао је јуче у Орошхази свечаном обележавању Дана Светог Стефана – Szent István-nap, највећег државног празника у Мађарској. Сусрет са градоначелником Орошхазе, Золтаном Давидом, био је прилика за учвршћивање односа два братска града, посебно након паузе у сусретима изазване ограничавањем кретања звог коронавируса.

„Разна ограничења која нам је свима заједно донео COVID 19, ипак нису нарушили и оставили трага на односима наших побратимљених градова. Већ сам дочек и гостопримство које смо осетили на сваком месту, јасно су показали да људи из Орошхазе и даље желе да граде пријатељске односе са општином Србобран, а у име наше локалне самоуправе могу да истакнем да и са ове стране постоји иста намера и жеља. Сусрет са градоначелником Давидом потврдио је све то и разговарали смо како да освежимо наше односе после паузе која нам је наметнула тешка здравствена ситуација. Наш фокус у разговорима били су пројекти и модели сарадње које треба прво обновити. Сложили смо се да традиционалне размена ученика, током које су наша деца путовала на камп у Орошхази, а деца из Мађарске у наше одмаралиште у Сутомору, мора бити поново успостављена чим то дозволе епидемиолошке прилике, јер је тај вид сарадње био одличан за грађење пријатељских односа и јачање веза. Разговарали смо и о другим моделима, о култури, спорту, могућим заједничким пројектима, и сложили се да широки простор са сарадњу два града морамо испунити конкретним потезима“, рекао је након повратка из Мађарске Дебељачки и додао да руководство Орошхазе заслужује јавно изрицање захвалности за срдачан дочек који је организован за Србобранце. „Имамо обавезу да пријатеље из Орошхазе првом приликом дочекамо истом мером“, рекао је Дебељачки и још једном свом колеги Золтану Давиду и свим становницима Орошхазе, али и свим припадницима мађарске националне заједнице који живе у Србобрану, честитао највећи државни празник – Дан Светог Стефана.

Делегација из Србобрана овом приликом присуствовала је полагању венаца на споменик Светом Стефану, првом краљу Угарске, а затим у Евангелистичкој цркви и додели највиших признања Орошхазе заслужним појединцима и организацијама.

Заједно са Дебељачким, општину Србобран на прослави у Орошхази представљали су и Беата Сабадош Фодор и Кристијан Кочиш, чланови Општинског већа, те Слободан Субић, директор Центра за спорт и туризам општине Србобран.

Извор: Општина Србобран