„СРБОБРАНСКА БРАЗДА“ ЗАОРАЛА РЕКОРД

Нема дилеме, биће тешко наредне године оборити рекорде. XXIII „Србобранска бразда“ остаће запамћена дуго; више од 200 трактора свих врста и величина у дефилеу и стотинак трактора у такмичењу, учинили су овогодишњу „Србобранску бразду“ најбољом до сада. Рекорд је оборен и када су у питању посетиоци, стигли су из бројних војвођанских општина, рекордно је било и када су у питању излагачи, па зато нико не може оспорити оцену да је XXIII „Србобранска бразда“ најбоље организована манифестација до сада.

„Србобранска бразда’ је, свакако, значајна манифестација за све нас. Покрајински секретаријат за пољопривреду је и ове године издвојио средства за подршку организацији, а има намеру да из године у годину издваја све више и више, не само за ‘Србобранску бразду’. Број учесника и посетиоца стално расте и захваљујући председнику Општине Србобран и свим пољопривредницима са овог терена, манифестација постаје све више препознатљива и све популарнија. За ову и сличне манифестације ове године у нашем буџету издвојили смо десет милиона динара, а већ у следећој години организатори и сва удружења могу да очекују дупло више средстава, значи барем 20 милиона динара када је у питању овакав вид манифестација. Желим да честитам и председнику Општине Србобран Радивоју Дебељачком и његовим сарадницима на уложеном труду, манифестација је доказ да је пољопривреда заиста најбитнија грана привреде у Војводини“, рекао је приликом отварања Чедомир Божић, покрајински секретар за пољопривреду.

„Могу да кажем да је XXIII, традиционална ‘Србобранска бразда’ оборила ове године све рекорде, имали смо више од 200 трактора који су учествовали у дефилеу и у такмичењу. Можемо слободно да кажемо да смо ове године заиста на висини задатка, а жеља је да у наредним одржимо тај ниво. То је важно јер је Србобран заиста пољопривредно место, пољопривреда је најважнија и најзначајнија привредна грана, 26.000 хиљада хектара обрадиве површине, више од 1.500 активних пољопривредних газдинстава, то су бројке које казују да пољопривреда заузима посебно место у нашој средини. Желим да се захвалим Покрајинском секретаријату за пољопривреду и Министарству пољопривреде који годинама уназад подржавају нашу манифестацију, надам се да ћемо и у наредним годинама бити партнери на овим и сличним пројектима“, истакао је Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

У првом плану „Србобранске бразде“ увек буде дружење и размена искустава пољопривредника који стижу са свих страна Војводине. Ипак, овај дан увек изнедри и победнике, оне који најбоље знају да отворе бразде, одрже правац и дубину орања као да плове мирним морем, а не да се „боре“ са чврстом црницом… Победници овогодишње ‘Србобранске бразде’, за које су организатори обезбедили новчане награде (25.000, 20.000 и 15.000 динара), али и бројне друге (робне, ваучери за летовање у Сутомору).

ПОБЕДНИЦИ

А категорија:

  1. Богдан Бикић
  2. Игор Белић
  3. Павле Црнојачки

Б категорија:

  1. Ранислав Станков
  2. Ђорђе Дињашки
  3. Саша Атанасковић

Ц категорија:

  1. Владимир Николић
  2. Никола Анчић
  3. Павел Балца

Награде су добили и најстарији такмичар Лазар Антић, рођен 1929. године, најмлађи Золтан Маг и Јован Гложански, рођени 2012. године, затим Јелена Маџарев као једина учесница, па такмичар из најудаљенијег места – Дејан Томић из Трстеника, док је Стеван Николић награђен за најопремљенији трактор.

„Пре петнаестак година учествовао сам на овом такмичењу када је још било 24 сата орање. Мислим да је данас постало више ревијално, али је свакако добро јер то је промоција пољопривреде Србије, која је била у запећку, и зато је ово јако, јако добра ствар. Такмичимо се у отварању бразде, држању дубине, правца, заоравању предње и задње бразде. То није тешко радити са лаким машинама, све се намести из кабине, али није тако било увек. Радим са трактором John Deer, серија 8.000 хиљада са 278 коња, ово је шестобразни и јако је добар, добро заорава стрњику, изузетне чврстине и добрих материјала. Раоници и врхови раоника се мењају након 1.700 сати рада, односно 1.700 хектара орања. Проводим на њиви и по 12 сати, па затим исто толико колега, тако да се трактор не гаси и 24 сата. У овом послу, осим одговорности, веома је битна и љубав према послу и раду, највише љубав“, рекао је такмичар Драган Аризановић, два пута победник и једном трећи на „Србобранској бразди“.

Извор: Општина Србобран