СРЕЋНА СЛАВА РУМСКИМ ШКОЛАРЦИМА

На традиционалној Светосавској академији, која је синоћ одржана у великој дворани Културног центра „Брана Црнчевић“, награђени су најбољи ученици из наше Општине. Светосавске повеље и новчане награде у износу од по 10.000 динара, које је обезбедила Општина Рума, добило је 15 ученика румских основих и средњих школа.

Добитници Светосавске повеље:

Oсновна школа „Душан Јерковић“ Рума, Немања Лукић 8. разред.

Основна школа „Змај Јова Јовановић“ Рума, Богдан Заграђанин 8. разред.

Основна школа „Иво Лола Рибар“ Рума, Нађа Павловић 8. разред.

Основна школа „Вељко Дугошевић“ Рума, Огњен Ћулибрк 8. разред.

Основна школа „Небојша Јерковић“ Буђановци, Драгана Лончаревић 8. разред.

Основна школа ,,23.октобар“ Кленак“ , Јована Стојановић 8. разред.

Основна школа „Бранко Радичевић“ Никинци, Растко Спасојевић 8. разред.

Основна школа „Миливој Петковић Фећко“ Платичево, Александар Милошевић 8. разред.

Основна школа „Доситеј Обрадовић“ Путинци, Стефан Тркуља 8. разред.

Основна школа „Милош Црњански“ Хртковци, Јована Кепчија 8. разред.

Основна школа „6.ударна војвођанска бригада“ Грабовци , Ђорђе Вучетић 8. разред.

Гимназија „Стеван Пузић“ Рума, Теодора Мисиркић 4. разред.

СТШ „Миленко Брзак Уча“ Рума, Никола Томић 4. разред.

СППШ „Стеван Петровић Бриле“ Рума, Анка Панић 4. разред.

ССШ„Бранко Радичевић Рума“, Светлана Узелац 4. разред.

Ученици ОШ „Душан Јерковић“ били су домаћини Светосавске академије, а игроказима, хорским наступом и рецитацијама румски ђаци дочарали су живот великог српског просветитеља Светог Саве и његове заслуге за успостављање образовног система у Србији.

Свештеник Душан Вишекруна казао је да  је Свети Сава као истински пастир цркве, пример јеванђења у искуству, допринео да светост, као духовно и морално начело, уђе у живот нашег народа.

„Свети Сава ступа на позорницу историјског живота свог народа у правом тренутку, када је све оно што је био и представљао било потребно једном малом народу на раскрсници путева и интересних сфера истока и запада, севера и југа. Било је то време када је српском народу могао помоћи само човек човек светости и духовног престижа. Дух Светог Саве присутан је у српском народу у свим тешком ситуацијама, од устанака из 19 века, Првог и Другог светског рата па до дана данашњег“, нагласио је јереј Вишекруна.

Честитајући ученицима и просветарима школску славу председник СО Рума Стеван Ковачевић истакао је да Свети Сава својом духовном ауром и даље осветљава и оплењује све нас и да је он вековима тачка ослонца религиозног, духовног и искуственог јединства српског народа.

„Онај од наших сународника који је најближи Богу, је управо онај чије се име већ вековима слави и са највећим уважавањем изговара свеколики српски, православни и хришћански род. Наш светитељ и просветитељ, духовник, државник, помиритељ и ујединитељ – Свети Сава“, рекао је Ковачевић.

Директорка ОШ „Душан Јерковић“ Обренка Красић је истакла да духовна буктиња коју је Сава пре осам векова запалио у српском народу још увек пламти.

„Наши највећи научници Милутин Миланковић, Никола Тесла, Михајло Пупин су се напајали управо на извору светосавља. Михајло Пупин је веровао да га управо Свети Сава штити и чува од свих искушења. У свом првом тексту за New York Times, Пупин пише управо о светом Сави и његовим заслугама не само за српски народ, него за читав свет, Како је европски образовни систем Свети Сава успоставио баш у Србији“, казала је Обренка Красић.

На Светосавској академији уручене су и награде Хуманитарног фонда „Јасмина Милошевић“ за најбоље литерарне радове румске омладине.

У I категорији (I-IV. разред) награђен је ученик ОШ „Вељко Дугошевић“ Андрија Николић (I-3) за рад „Био једном један“.

У II категорији (IV-VIII разред) награђен је ученик ОШ „Душан Јерковић“ Немања Небригић (VI-3) за рад „Мост који бих саградио“.

У III категорији (I-IV разред средње школе) награђена је ученица ССШ „Бранко Радичевић“ Милица Јоцковић (I-1 Е) за рад „Научила сам да је живот захтеван, али ја сам издржљива“. Поред Захвалница Фонд је најбоље радова наградио и са по 10.000 динара.

Извор: Општина Рума