СРЕДЊОШКОЛЦИ БИРАЈУ ПРОЈЕКАТ КОЈИ ЋЕ СЕ ФИНАНСИРАТИ ИЗ ГРАДСКОГ БУЏЕТА

У току је гласање ученика у оквиру партиципативног буџетирања у сомборским средњим школама. Ученички парламенти су сами организовали гласање, неки га спроводе онлајн, а неки путем гласачких листића. Средњошколци су већ раније одабрали предлоге и сада се бира пројекат за који сматрају да им је најпотребнији, а који ће бити уврштен у буџет Града Сомбора за 2021. годину.

„Град Сомбор уз подршку УСАИД-а већ другу годину за редом спроводи процес партиципативног буџетирања у средњим школама у Сомбору. Од ове године оваквом поступку партиципативног буџетирања поред Града Сомбора придружили су се и Крагуевац, Ниш, Ковиљ и други градови. Оно што је битно за партиципативно буџетирање у средњим школама јесте то да ученици кроз своје парламенте сами дају предлоге за које се гласа, а идуће године Град Сомбор ове пројекте које ученици изгласају и реализује. Предлози које ученици дају углавном се односе на ИТ опреме, дидактичка средства и паметне табле, куповали су ормариће, клима уређаје, све оно што школе не могу кроз редовно одржавање да остваре. Свакако да ћемо као Град наставити са овом добром праксом и у наредним годинама и очекујем да се у наредном периоду што више градова укључи у процес партиципативног буџетирања у средњим школама“ рекао је градоначелник.

Директорка Средње медицинске школе „Др Ружица Рип“ Жужана Фридрих истакла је да су ученици веома озбиљно схватили ову прилику и изабрали предлоге који ће им користити за практичну наставу.

„Деца су то одговорно и зрело схватила и заиста су имали предлоге врло реалне и за њих корисне, тако да прошле године су успешно одрадили уређење тоалета на једном нивоу. Ове године су се фокусирали на предлог који им је прошле године био на другом месту, а то је опрема за практичне вежбе. То је оно што нам највише недостаје у овом моменту и то јесте дошло до изражаја пошто ученици не могу на праксу у болницу, онда нам треба лутка за здравствену негу и сад је заиста већа потреба за том опремом пошто се све вежбе изводе у школи, тако да су деца заиста реално схватила шта је њихова потреба да би се боље обучили. И ове године су исто приступили врло вредно и ми смо поносни на њих што све само организују уз малу помоћ педагога“ рекла је Фридрих.

Гласање средњошколаца траје до 18. новембра.

Пројекат партиципативног буџетирања у средњим школама спроводи Град Сомбор у сарадњи са УСАИД-овим Пројектом за одговорну власт.

Извор: Град Сомбор