СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ ЧУВАРИ КУЛТУРЕ, ДУХОВНОСТИ, ВИНА И ПЕСНИШТВА

У близини Новог Сада, као посебна општина, налазе се Сремски Карловци. Јер они и јесу посебни. Оаза духовности, културе и грађевина од непроцењиве вредности. Чувају историју и песништво, и сваке године обнављају се као вино које се слави на његовим улицама.

Ако прошетате пешачком зоном у центру видећете Богословију Свети Арсеније Сремац, једну од најстаријих и најважнијих образовних установа код Срба. Централним градским тргом доминирају споменици културе од изузетног значаја. Зграда Патријаршије и Саборна црква посвећена Светом Николи чије куполе су рађене по пројекту Захарија Орфелина. Иконостас представља уметнички врхунац војвођанског барокног сликарства. У цркви се чувају вредне фреске и слике Паје Јовановића, као и две реликвије, делови моштију другог српског архиепископа Светог Арсенија Сремца и Чудотворна икона Пресвете Богородице Бездинске. Па ипак можете слободно ући и разгледати.

Недалеко, у самом центру града се налази и прва српска, чувена Карловачка гимназија коју радо посећују туристи. Млађој генерацији позната и по сценама из омиљеног филма Лајање на звезде. У њој су учили многи познати Срби а најпознатији је свакако песник Бранко Радичевић чија биста стоји испред школе. У центру је и чесма „Четири лава“ а постоји легенда која каже да ће се онај ко са ње попије воду сигурно вратити у Карловце и ту венчати.

Недалеко од центра налази се заштићено природно добро Дворска башта, а у порти Доње православне цркве већ 140 година стоји споменик природе Платан у Сремским Карловцима. Видиковац је место са кога се пружа поглед на Сремске Карловце и бачку равницу. На врху је позлаћени крст и скулптура песника Душка Трифуновића. Ако желите да се попнете морате сачекати април месец јер је преко зиме затворено. Неколико километара даље налази се најпознатије излетиште у оквиру Националног парка Фрушка гора, Стражилово. Захваљујући Бранку Радичевићу, чувено је место песничког ходочашћа.

У септембру су Сремски Карловци домаћини веселе традиционалне манифестације Грожђенбал уз незаобилазни бермет, куглоф, забавни програм и велики број посетилаца. У бројним винаријама можете пробати и купити вино током целе године. Ако сте у близини свакако навратите, било да желите да посетите неко непроцењиво културно здање или да уживате у некој пријатној башти са погледом на Дунав.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.