СРЕМСКИ ПИСЦИ У ФОКУСУ ЧЕТВРТЕ КЊИЖЕВНЕ КОЛОНИЈЕ „РУМА 2020“

„Срем као књижевна раскрсница“ назив је четврте књижевне колонија „Рума 2020“, која је данас почела у нашем граду. Манифестација, која афирмише писану реч,  одржава се под окриљем Градске библиотеке „Атанасије Стојковић“, уз подршку Општине Рума и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Циљ манифестације је да репрезентује високе домете модерне српске књижевности, али и да допринесе томе да библиотеке буду живе, да не буду музеји књиге.

Ове године књижевна колонија је окупила десет писаца, заступљене су све сремске општине, али је формат нешто мало измењен у односу на раније године, каже Жељко Стојановић, директор Градске библиотеке „Атанасије Стојковић“.

„Ове године смо мало променили формат из овог разлога који је опште познат. Неће наши писци спавати у Руми, већ ће одлазити својим кућама будући да смо се определили да сви наши учесници буду са подручја Срема. Биће их десет, значајно више него претходне године и они ће бити у прелепом амбијенту нашег излетишта Борковац. Имамо сваки дан другу панел дискусију о чему ће јавност бити обавештена“, рекао је Стојановић.

Овогодишњи учесници колоније су: Ђока Филиповић, Тодор Бјелкић, Слађана Миленковић, Жељка Аврић, Милена Северовић, Драгоја Драгичевић, Недељко Терзић, Симо Поткоњак, Радован Дрљача и Радивој Прокопљевић Прока.

„Могу да вам кажем да су били изузетно вредни, јер оног дана када смо их обавестили да ће бити учесници они сви до једног су послали своје радове и своја дела која су до сада објављивали, избор из њих и своје биографије са сликама тако да ће се по први пут десити да ћемо у току трајања књижевне колоније имати и готов зборник да видите шта смо то урадили у овој 2020. години. Оно што је беше Маркес написао „Љубав у доба колере“ ми ћемо имати „Колонија у доба короне“ тако ћемо нешто извући наслов па неко ће можда пожелети да напише неку причу. Сматрамо да смо направили добар избор који ће омогући да колонија стварно одржи своју традицију и квалитет који је до сада показала“, изјавио је Стојановић.

Песникиња из Сремске Митровице Жељка Аврић сматра да нема књижевног напретка без оваквих догађаја и окупљања, размене искустава имишљења.

„Ја се трудим у мом раду и контактима, пре свега са младима да им увек пружим помоћ која није само декларативна и на папиру, дешава се да будем и рецензент, да им дам коментар, да их усмерим. Сремски писци могу да понуде много и ја сам се у свом кратком осврту на ову тему, која ће бити објављена у Зборнику, управо бавила појединим људима који су рођени у Срему или су дошли у Срем, наравно то су све писци неке новије генерације из прошлог и овог века и сматрам да могу много да понуде у области поезије и прозе“, казала је Жељка Аврић. 

Зборник радова са четврте књижевне колоније изаћи ће из штампе до 17. септембра 2020. године.

Извор: Општина Рума