СРПСКИ РАДИКАЛИ ПОДНЕЛИ ЗАХТЕВ УСТАВНОМ СУДУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ!

„Српска радикална странка предала је данас иницијативу Уставном суду Републике Србије за покретање поступка за оцену уставности и законитости Покрајинске скупштинске одлуке о утврђивању и свечаном обележавању датума од покрајинског значаја, коју је усвојила Скупштина АП Војводине, на предлог напредњачког покрајинског режима. Статут АП Војводине, који је наведен као правни основ, за доношење ове спорне Одлуке, не познаје надлежност Скупштине АПВ да утврђује датуме од покрајинског значаја, који би се свечано обележавали, нити уопште постоји надлежност АП Војводине да утврди датуме од покрајинског значаја. Таква надлежност није прописана ни важећим законима, нити Уставом Републике Србије. Дакле, ову Одлуку је донео ненадлежан орган власти, па је свих шест чланова те Одлуке и сама Одлука као целина неуставна и незаконита.“ – изјавио је на данашњој конференцији за медије Ђурађ Јакшић, председник Посланичке групе „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“ у Скупштини АП Војводине. 

Јакшић је рекао да су српски радикали, још приликом расправе у Скупштини, оспорили легитимитет и изнели низ примедби на неуставан, незаконит, неук и неутемељен предлог Одлуке о утврђивању датума од покрајинског значаја.

„Игор Мировић проглашава 25. новембар за некакав Дан Војводине. Нас српске радикале не изненађује овај неук и шарлатански предлог, јер је Мировић површан и склон импровизацији. Какав црни Дан Војводине?! 25. новембар нема никакве везе са Војводином. 1918. године, Војводина не постоји, не представља ништа, не представља никакву територијалну одредницу. Српска радикална странка предлаже да се 24. и 25. новембар прогласе за државни празник под називом Дани присаједињења, који ће се празновати на простору читаве Републике Србије, а не само на простору АП Војводине. Значај историјских одлука донетих на Румској и Великој народној скупштини у Новом Саду превазилази оквире Покрајине. То су одлуке од државног, националног значаја.“ – истакао је Јакшић.

Српски радикали истичу да очекују, да ће се Уставни суд искључиво руководити Уставом, законима, правом и правдом, а не политичким мотивима приликом доношења одлуке о иницијативи Српске радикалне странке.

„АП Војводина и покрајински органи имају надлежност да раде само оно што је прописано Уставом, Законом и Статутом АПВ. Изван тих прописа, АП Војводина не може проширивати своју надлежност, као што је учињено са Одлуком о утврђивању датума од покрајинског значаја. Ова Одлука је пуна контрадикторности, историјских фалсификата и бесмислица и представља огледало напредњачког покрајинског режима. Покрајинска скупштиска одлука о утврђивању датума од покрајинског значаја је неуставна и незаконита, зато мора пасти на Уставном суду.“ – закључио је Ђурађ Јакшић.