СРПСКИ РАДИКАЛИ ТРАЖЕ ДА СЕ ЈЕДНА УЛИЦА У НОВОМ САДУ НАЗОВЕ ИМЕНОМ ЈЕЛЕНЕ ЈОВАНДИЋ!

„Српска радикална странка покреће иницијативу да се једна улица у Новом Саду назове именом Јелене Јовандић, која представља један од симбола страдања у злогласној новосадској Рацији, јануара 1942. године. Јелена Јовандић је мајка петоро браће Јовандића – Милорада, Саве, Паје, Живка и Боре, које су нацистички зликовци зверски убили на кућном прагу, 23. јануара 1942. године, а њу оставили у животу, да гледа и пати за мртвим синовима. Због страхоте и трагедије коју је преживела, постала је један од симбола патње и страдања у највећем злочину који памти историја Новог Сада. Српска радикална странка позива власт у Новом Саду да прихвати ову иницијативу и да град преузме на себе обавезу одржавања гробног места мученичке породице Јовандић на Алмашком гробљу.“ – изјавио је на данашњој конференцији за медије Ђурађ Јакшић, председник Одборничке групе Српске радикалне странке у Скупштини Града Новог Сада.

Јакшић је рекао да, српски радикали, покрећу ову иницијативу после срамне одлуке градске власти да подигне споменик наводним невиним жртвама, које су погубљене после ослобођења Новог Сада, 1944. и 1945. године.

„Раскринкали смо и растурили скандалозну одлуку о подизању споменика „невиним“ жртвама у Новом Саду. Доказали смо и показали именом и презименом да међу онима, којима се подиже споменик, доминирају правоснажно осуђени колаборанти, сарадници окупатора, припадници нацистичке окупаторске војске и они који су непосредно учествовали у ликвидацијама у новосадској Рацији. Не може ни једна политичка партија, нити Скупштина Града да прекраја судске пресуде, врши њихову ревизију и аболира осуђене ратне злочинце и сараднике окупатора. Нажалост, већина у Скупштини је одбацила предлог Српске радикалне странке да се стави ван снаге спорна одлука. Међутим, храбри чињеница да је знатан број одборника који чине власт подржао наш предлог. Одборници СПС и Покрета социјалиста су подржали предлог Српске радикалне странке, док су се чувени антифашисти, Чанкови лигаши посипали пепелом и остали уздржани. Лигаши тврде да су против овог споменика, али је за њих иницијатива српских радикала политиканство. Интересантан политички став. Између антифашизма у који се куну са једне, и ЈКП „Водовод и канализација“ и „Тржница“ са друге стране, код лигаша увек преовлада власт. Зато нису подржали наш предлог.“ – истакао је Јакшић.

Српски радикали истичу да је срамота што се нико из Српске напредне странке није оградио од скандалозног става тзв. ПОКС – а, који не разликују фашисте од комуниста, а бирани су на напредњачкој изборној листи. Незналице и дилетанти из ПОКС – а никако да схвате, да је у Србији дошло до националног помирења и да су се два антифашистичка покрета борила против окупатора – четнички и партизански. И то против окупатора, коме они дижу споменик.

„Српска радикална странка инсистира на доследној примени Закона о ратним меморијалима, који предвиђа строгу забрану постављања и уређења споменика који је посвећен припадницима окупационих снага, сарадницима окупатора и ратним злочинцима. Дакле, овај споменик је оно, што Закон децидно забрањује. Списак „невиних“ жртава из 1944. и 1945, који је предлагач доставио, опасна је подвала и подмукла провокација, зато такав споменик не сме бити постављен у Новом Саду.“ – закључио је Ђурађ Јакшић.