СРПСКИ РАДИКАЛИ ТРАЖЕ ДА СЕ УВЕДЕ НАКНАДА ЗА ТРЕЋЕ И СВАКО НАРЕДНО ДЕТЕ У НОВОМ САДУ

„Српска радикална странка покреће иницијативу и апелује на власт у Новом Саду да се, у оквиру мера популационе политике, уведе посебна накнада за породице у којима се роди треће и свако наредно дете на територији града Новог Сада. Нови Сад, као град са највећим буџетом по глави становника у Републици Србији, има финансијски потенцијал и могућност да додатно стимулише популациону политику и помогне вишечлане породице. После срамне и скандалозне одлуке Игора Мировића, којом је укинута накнада за треће дете на територији АП Војводине, ми српски радикали смо мишљења да би било драгоцено да Нови Сад покаже политичку мудрост и зрелост, увођењем посебне, локалне накнаде породицама у којима се роди треће и свако наредно дете.“ – изјавио је на данашњој конференцији за медије Ђурађ Јакшић, председник Одборничке групе „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка у Скупштини Града Новог Сада. 

Јакшић је рекао, да српски радикали не желе да лицитарају са висином износа ове накнаде и временским оквиром на који би се односила, јер то зависи од расположивих средстава у буџету. Српски радикали траже да се приликом пројектовања буџета за наредну годину, планирају и средства за додатне мере у оквиру популационе политике.

„Нови Сад је један од ретких градова у Србији који нема проблема са финансирањем. Напротив, сваке године град исказује суфицит у буџету који се мери милијардама. Нови Сад је одувек био лидер међу локалним самоуправама по питању финансијске подршке породицама са децом. Српска радикална странка је мишљења да улагање у популациону политику има суштински, капитални карактер и због тога је важно додатно стимулисати вишечлане породице, којима је, неразумном одлуком и самовољом Игора Мировића, то право укинуто на покрајинском нивоу. Очекивати да се Мировић уразуми је губљење времена, јер је он једва дочекао да укине накнаду за треће дете. Попут Београда, који је надавно установио посебну накнаду за породице у којима се роди треће дете и Нови Сад треба да уведе накнаду за треће и свако наредно дете.“ – истакао је Јакшић.

Српски радикали истичу да је потребно повећати износе који се на годишњем нивоу издвајају за вантелесну оплодњу, јер, нажалост, све већи број парова има проблем да добије потомство.

„Бела куга хара читавом Србијом, а Војводина предњачи у изразито негативном природном прираштају. Тврдећи, како на основу статистичких података Нови Сад, уз још неколико општина, има позитиван природни прираштај, лажемо сами себе. Јасно је, да је и у Новом Саду негативан природни прираштај, јер се у новосадској Бетанији, централној гинеколошко – акушерској болници у Покрајини, обављају сви компликованији порођаји. Дакле, у Бетанији не рађају само жене из Новог Сада, него из читаве Војводине и на тај начин се ствара привид о позитивном природном прираштају. Српска радикална странка инсистира на томе, да се од наредне године уведе посебна накнада за породице у којима се роди треће и свако наредно дете и да се повећају средства за вантелесну оплодњу на територији града Новог Сада. Додатним стимулативним мерама у оквиру популационе политике помоћи ће се вишечланим породицама и онима који имају проблем да остваре родитељство“ – закључио је Ђурађ Јакшић.